Диетични рецепти » Ананасът - доктор вкъщи

 Ананасът - доктор вкъщи

Ананасът има много и различни достойнства. Удивителните си лечебни свойства той дължи на комплекса от хранителни вещества, с които е богата цялата му мека част. Витамините, присъстващи в състава на ананаса, са в пълен състав, минералите също заемат “внушителни позиции” - това са калий, желязо, мед, цинк, магнезий, калций, йод.

Защо е полезен?

Най-полезното вещество в ананаса се смята специален фермент, който нормализира усвояването на белтъците, който на свой ред помага на стомаха и червата, очиства кръвта и активизира имунитета.
Медиците са убедени, че ананасът помага при хипертония и атеросклероза. Той намалява повишеното кръвно налягане и съгласно последните научни данни отстранява холестериновите плаки от стените на кръвоносните съдове.

Вкусно лекарство

Неотдавна учените открили в стъблото на ананаса две молекули, които могат да помагат при лечението на рака. Едната от тях оказва стимулиращо действие на имунната система, а втората спира производството на специфичен белтък, който се намира в много ракови клетки. Опитите показали, че тези молекули намаляват темпа на растежа на туморите (със 70 %) в редица органи.

Борец за фигура

По време на ядене е полезно да се изпива чаша ананасов сок или да се изяждат две парчета от ананаса. Той отлично помага на смилането на рибата, месото, бобовите. А за сметка на високата концентрация на солите на калия той извежда от организма излишната течност. Освен това ананасът притъпява чувството на глад. Диетолозите предлагат даже един път в месеца да се правят разтоварващи “ананасови” дни.

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

Джинджифилът пази от рак на дебелото черво

Джиндифилът редуцира риска от рак на дебелото черво, тъй като потиска възпалителните процеси в червата, става ясно от ново научно проучване. Изследванията досега многократно показват, че овладяването ...

Копривата лекува анемия

Листата на копривата се събират от май до септември, а коренищата - от септември до ноември. Стъблата се окосяват, листата се отделят, докато растението е свежо. Коренищата се изчистват от пръстта и т...

Празът прочиства организма

Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...

Убиваме апетита с храна

Какво ли не сме готови да направим, за да убием апетита - от гълтането на различни (често съмнителни) хапчета до хирургични операции, които намаляват обема на стомаха... А има много по-лесен начин. Пр...

Начало