Черният дроб, за разлика от сърцето, има чудотворни сили да регенерира, дори когато голяма част от клетките му са разрушени. Той може за няколко месеца да се възстанови, ако обременяването му се намали чрез по-малко пиене и ядене и се установи една умерена диета.
Диетата включва:
1. Мляко и млечни продукти, които не са солени и с пикантни подправки.
2. Крехки меса – телешко, пилешко, свинско и риба. Яйца – само белтъка. Забранени са: консерви, солени и тлъсти меса, колбаси с пикантни подправки, хайвер и тлъсти бульони.
3. Престоял хляб, макаронени изделия, ориз, грис, жито, овесени ядки, мед, захар, глюкоза, желе, конфитюр, сиропи. Забранени са: патладжан, ряпа, солени туршии, много лук.
4. Варива и ядки в ограничени количества.
5. Плодове – всички видове.
6. Само растителни мазнини.
7. Чайове от липа, мента, лайка, отвара от шипки и касис, кафе от леблебия и ръж.
8. Подправки: магданоз, чубрица, копър, джоджен, сладък червен пипер, черен пипер, бахар, дафинов лист, хрян. Канела, ванилия и горчица са разрешени в ограничени количества.
Забравете за алкохола
Особено важно е да кажете „не” на всички видове алкохол за продължително време. Избягвайте какао, кафе, газирани напитки.
Пийте много течности
Диетата трябва да включва достатъчно много течности – не по-малко от 1,5 л дневно. Храната да се приема на 5-6 пъти през деня. Добре е 1-2 пъти седмично да се провеждат разтоварващи дни с консумация само на плодове и зеленчуци – 2-2,5 кг, разпределени на 5-6 приема. Или смесени дни – плодове, салати и кисело мляко.
Бутракът (Bidens tripartita L) е плевел. Той е едногодишно тревисто растение с височина до 80 см, право цилиндрично стъбло, зелено или малко червеникаво. Листата са къси, с дръжки, дълбоко триразделни...
Някои жени следят за стройната си фигура и внимателно подбират менюто си. Едни лакомства попадат в групата „любими”, други се задоволяват с ролята на „понякога е позволено”, а трети са забранени. Учен...
Морковът има голяма хранителна стойност. След майчината кърма това е първият зеленчук, който кърмачето трябва да поеме като сок и каша. Той съдържа захари, лесноразтворими белтъци, витамините А, В, В1...
Родината на просото обикновено се смята Индия, където то расте в сухи или полусухи райони, на височина 2500-3000 метра. Сега просото се култивира в много страни по света. В Азия, Америка, Африка и Евр...