Диетични рецепти » Хранене при чернодробни проблеми

 Хранене при чернодробни проблеми

Черният дроб, за разлика от сърцето, има чудотворни сили да регенерира, дори когато голяма част от клетките му са разрушени. Той може за няколко месеца да се възстанови, ако обременяването му се намали чрез по-малко пиене и ядене и се установи една умерена диета.

Диетата включва:

1. Мляко и млечни продукти, които не са солени и с пикантни подправки.
2. Крехки меса – телешко, пилешко, свинско и риба. Яйца – само белтъка. Забранени са: консерви, солени и тлъсти меса, колбаси с пикантни подправки, хайвер и тлъсти бульони.
3. Престоял хляб, макаронени изделия, ориз, грис, жито, овесени ядки, мед, захар, глюкоза, желе, конфитюр, сиропи. Забранени са: патладжан, ряпа, солени туршии, много лук.
4. Варива и ядки в ограничени количества.
5. Плодове – всички видове.
6. Само растителни мазнини.
7. Чайове от липа, мента, лайка, отвара от шипки и касис, кафе от леблебия и ръж.
8. Подправки: магданоз, чубрица, копър, джоджен, сладък червен пипер, черен пипер, бахар, дафинов лист, хрян. Канела, ванилия и горчица са разрешени в ограничени количества.

Забравете за алкохола

Особено важно е да кажете „не” на всички видове алкохол за продължително време. Избягвайте какао, кафе, газирани напитки.

Пийте много течности

Диетата трябва да включва достатъчно много течности – не по-малко от 1,5 л дневно. Храната да се приема на 5-6 пъти през деня. Добре е 1-2 пъти седмично да се провеждат разтоварващи дни с консумация само на плодове и зеленчуци – 2-2,5 кг, разпределени на 5-6 приема. Или смесени дни – плодове, салати и кисело мляко.

Автор: Д-р Галина Тодорова

Представяме Ви:

Тялото, за което мечтаете

Излишните заоблености се настаняват точно там, където най-малко ги желаем и очакваме, но това съвсем не е случайно. Генетичното ни наследство, промените в хормоналното ниво, заседналият начин на живот...

Диета според годините

Организмът на жената преживява драматични промени през пубертета, след като стане майка, по време на менопаузата. Точно по тази причина тийнейджърките и зрелите дами пълнеят по различен начин и съотве...

Хранене при чернодробни проблеми

Черният дроб, за разлика от сърцето, има чудотворни сили да регенерира, дори когато голяма част от клетките му са разрушени. Той може за няколко месеца да се възстанови, ако обременяването му се намал...

Осем прости правила за тънка талия

Всички знаем, че ограничим ли храната – ще отслабнем. Не е необходимо обаче непременно да гладувате. Много по-умно от ваша страна ще бъде, ако веднъж завинаги разберете, че храната не ви е враг, стига...

Начало