Черният дроб, за разлика от сърцето, има чудотворни сили да регенерира, дори когато голяма част от клетките му са разрушени. Той може за няколко месеца да се възстанови, ако обременяването му се намали чрез по-малко пиене и ядене и се установи една умерена диета.
Диетата включва:
1. Мляко и млечни продукти, които не са солени и с пикантни подправки.
2. Крехки меса – телешко, пилешко, свинско и риба. Яйца – само белтъка. Забранени са: консерви, солени и тлъсти меса, колбаси с пикантни подправки, хайвер и тлъсти бульони.
3. Престоял хляб, макаронени изделия, ориз, грис, жито, овесени ядки, мед, захар, глюкоза, желе, конфитюр, сиропи. Забранени са: патладжан, ряпа, солени туршии, много лук.
4. Варива и ядки в ограничени количества.
5. Плодове – всички видове.
6. Само растителни мазнини.
7. Чайове от липа, мента, лайка, отвара от шипки и касис, кафе от леблебия и ръж.
8. Подправки: магданоз, чубрица, копър, джоджен, сладък червен пипер, черен пипер, бахар, дафинов лист, хрян. Канела, ванилия и горчица са разрешени в ограничени количества.
Забравете за алкохола
Особено важно е да кажете „не” на всички видове алкохол за продължително време. Избягвайте какао, кафе, газирани напитки.
Пийте много течности
Диетата трябва да включва достатъчно много течности – не по-малко от 1,5 л дневно. Храната да се приема на 5-6 пъти през деня. Добре е 1-2 пъти седмично да се провеждат разтоварващи дни с консумация само на плодове и зеленчуци – 2-2,5 кг, разпределени на 5-6 приема. Или смесени дни – плодове, салати и кисело мляко.
Репеят (Аrctium lappa L.) е многогодишно растение с дълъг и месест корен, сивокафяв отвън, а отвътре бял и сочен. През първата година израстват листата, а през втората – стъблото, което е силно разкл...
Маслото от сочни маслини е уникален продукт, който стои в основата на прословутата средиземноморска диета, гарантираща завидно здраве и дълголетие. * Идеално балансираният състав на зехтина допринас...
Няма съмнение, че ще се изненадате от свръхоригиналните и даже стряскащи теории, споделяни от все повече американски диетолози, според които ние дебелеем, защото робуваме на остарели представи за хран...
Още през март пробиват цветовете на подбела и цъфтят до края на април. Това е многогодишно тревисто растение, което се среща из сенчестите и влажни ронливи места, покрай бреговете на деретата и поточе...