Диетични рецепти » Лечебно хранене при заболявания на щитовидната жлеза

 Лечебно хранене при заболявания на щитовидната жлеза

Заболяванията на щитовидната жлеза създават много проблеми, най-вече сред представителките на нежния пол. Ето защо профилактиката чрез хранене е толкова „модерен” метод.

Диета при хипотиреоза

Лечебното хранене при болните с хипотиреоза е насочено към повишение на обмяната на веществата и борба със затлъстяването. Намалената енергийна калорийност на храненето е за сметка на поетите по-малко въглехидрати (до 200-250 г на денонощие). Особено трябва да се ограничат или дори се изключат напълно захарта и сладкарските изделия . Предпочитат се продукти, богати на хранителни влакна, чрез които болният се засища и не изпитва чувство на глад. При запек се препоръчва черният хляб, добре въздейства ежедневната употреба на кисело-млечни продукти.
За увеличаване на обмяната на веществата в порциона се включват 120-140 г бълтъчини. Ограничават се продуктите, богати на холестерол. За нормализирането му се препоръчва консумирането на извара, нетлъсто телешко, олио, морски дарове.
Менюто на болните от хипотиреоза трябва да е богато с витамини. Употребата на абсорбинова киселина има положителен ефект. При отоци е наложително да се намали приемът на течности.
Ястията е добре да се варят с намалено количество готварска сол и подправки. Храната трябва да се приема 5-6 пъти дневно.

Хранене при тиреотоксикоза

Храната на болния трябва да бъде разнообразна, с преобладаване на белтъчини не по-малко от 1 грам на 1 кг телесна маса - мляко и млечни продукти, яйца, месо, риба, достатъчно плодове и зеленчуци.
100-120 г в денонощие е количеството на мазнините в храната, 25 на сто от които са растителни мазнини. Съдържащият се в кравето масло ретинол намалява произвеждания от щитовидната жлеза хормон тироксин. Затова в храната не болния трябва да присъстват млечни мазнини, не по-малко от 50 г на ден, както и други хранителни продукти, съдържащи ретинол и каротин – моркови, домати, сладък пипер, черен дроб.
Въглехидратите, които са основен източник на енергия, може да присъстват в менюто в повишено количество – 500-550 г в денонощие. От тях 150 г са прости въглехидрати, които се съдържат в сладките плодове, меда и захарта.
Важна грижа е доставката на витамини - А, С и от групата В — с храната или с концентрати и синтетични препарати. Препоръчват се храни , богати на никотинова и аскорбинова киселина, тиамин, пиродоксин, минерални вещества, особено калций. С голям ефект е приемът на мляко и млечни продукти.
От менюто се изключват продукти, които възбуждат нервната система и работата на сърцето: силен чай, кафе и какао, шоколад, месни и рибни бульони, люта храна, подправки, алкохол.
Кулинарната обработка може да е различна. Храната се приема не по-често от 4 пъти дневно, тъй като при всеки прием се повишават обменните процеси.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Мандарината – кората побеждава рака

При китайците има обичай в новогодишната нощ да подаряват по две мандаринки, за да има в дома изобилие. Все пак, наименованието им – гум – на кантонски диалект означава злато. Всъщност тези кисело-сла...

Диета за буйна и блестяща коса

От началото на пубертета до края на живота си ние постепенно губим 40% от количеството коса, с което сме били „програмирани” да се родим. Понякога обаче този неизбежен процес протича по-драстично отко...

Колко калории са ни нужни?

Те ни дават енергията, необходима за доброто функциониране на сърцето, мозъка, мускулите... Но от какво точно количество се нуждае човек, това май знаят малцина. Докато спим например, тялото ни изразх...

Бръшлянът лекува от дълбока древност

Всички познаваме пълзящия бръшлян – това широко разпространено растение по паркове и градини, пълзящо по дървета, огради и зидове, но малцина знаят за лечебните му качества и го отминават с безразличи...

Начало