Диетични рецепти » Лечебно хранене при заболявания на щитовидната жлеза

 Лечебно хранене при заболявания на щитовидната жлеза

Заболяванията на щитовидната жлеза създават много проблеми, най-вече сред представителките на нежния пол. Ето защо профилактиката чрез хранене е толкова „модерен” метод.

Диета при хипотиреоза

Лечебното хранене при болните с хипотиреоза е насочено към повишение на обмяната на веществата и борба със затлъстяването. Намалената енергийна калорийност на храненето е за сметка на поетите по-малко въглехидрати (до 200-250 г на денонощие). Особено трябва да се ограничат или дори се изключат напълно захарта и сладкарските изделия . Предпочитат се продукти, богати на хранителни влакна, чрез които болният се засища и не изпитва чувство на глад. При запек се препоръчва черният хляб, добре въздейства ежедневната употреба на кисело-млечни продукти.
За увеличаване на обмяната на веществата в порциона се включват 120-140 г бълтъчини. Ограничават се продуктите, богати на холестерол. За нормализирането му се препоръчва консумирането на извара, нетлъсто телешко, олио, морски дарове.
Менюто на болните от хипотиреоза трябва да е богато с витамини. Употребата на абсорбинова киселина има положителен ефект. При отоци е наложително да се намали приемът на течности.
Ястията е добре да се варят с намалено количество готварска сол и подправки. Храната трябва да се приема 5-6 пъти дневно.

Хранене при тиреотоксикоза

Храната на болния трябва да бъде разнообразна, с преобладаване на белтъчини не по-малко от 1 грам на 1 кг телесна маса - мляко и млечни продукти, яйца, месо, риба, достатъчно плодове и зеленчуци.
100-120 г в денонощие е количеството на мазнините в храната, 25 на сто от които са растителни мазнини. Съдържащият се в кравето масло ретинол намалява произвеждания от щитовидната жлеза хормон тироксин. Затова в храната не болния трябва да присъстват млечни мазнини, не по-малко от 50 г на ден, както и други хранителни продукти, съдържащи ретинол и каротин – моркови, домати, сладък пипер, черен дроб.
Въглехидратите, които са основен източник на енергия, може да присъстват в менюто в повишено количество – 500-550 г в денонощие. От тях 150 г са прости въглехидрати, които се съдържат в сладките плодове, меда и захарта.
Важна грижа е доставката на витамини - А, С и от групата В — с храната или с концентрати и синтетични препарати. Препоръчват се храни , богати на никотинова и аскорбинова киселина, тиамин, пиродоксин, минерални вещества, особено калций. С голям ефект е приемът на мляко и млечни продукти.
От менюто се изключват продукти, които възбуждат нервната система и работата на сърцето: силен чай, кафе и какао, шоколад, месни и рибни бульони, люта храна, подправки, алкохол.
Кулинарната обработка може да е различна. Храната се приема не по-често от 4 пъти дневно, тъй като при всеки прием се повишават обменните процеси.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Калина лечителката

Калината (Viburnum opolus) е измежду любимите храсти, които украсяват парковете и градините. През пролетта тя радва със своите белоснежни цветове, а през есента се отрупва с рубиненочервени плодове. П...

Грах изхвърля бъбречните камъни

Грахът е древно културно растение, известно от 4 в. преди н.е. Учените считат за негова родина Крим, Кавказ, Средна Азия и Иран. По тези места и днес се среща диворастящ грах. Вероятно той е бил култи...

Бананът също лекува

Бананът (Musa paradisiaca) е много разпространен южен плод из тропическите страни в Югоизточна Азия, Бирма, Индия, Шри Ланка, Латинска Америка, Канарските острови и др. Колко стара е културната форма ...

Отслабвайте в зависимост от темпермента си

Без съмнение сте забелязали, че сред азиатките почти няма дебелани. Този очевиден факт се обяснява както със спазването на някои правила на древната китайска или японска медицина, така и с начина им н...

Начало