Диетични рецепти » Пчелната отрова лекува 99 болести

 Пчелната отрова лекува 99 болести

Както гласи една древна легенда, пчелите са поискали от Бог да им помогне да защитават меда, който произвеждат. А Бог им отговорил: “Ще ви дам оръжие - остро жило, пълно с отрова. Но да знаете - ако една от вас го насочи срещу човек - пчелата ще умре, а човекът ще се излекува от болестите си”.

Пазете се от пчелното жило!

Има хора, които, видят ли това насекомо, бягат панически по-далече. Защо ли? При ужилването от пчела жилото не може да се измъкне от тялото поради факта, че на него има малки стрелообразни набраздявания. Опитвайки се да отлети, пчелата полага големи усилия, жилото се откъсва от коремчето й, а пчелата скоро след това умира. При това жилото продължава самостоятелно да прониква още по-дълбоко в тялото, въвеждайки цялата отрова. След ужилването мястото почервенява и се подува, появяват се парене и болка. При особено чувствителни хора се повишава температурата, възниква тежка алергична реакция, но това се случва рядко.
Смъртоносна доза за човека се смята едновременното ужилване на тялото от 300 - 1000 пчели. В един кошер през лятото може да живеят около 80 000 пчели. Непознаване на правилата на работа, както и неумелото отношение към тях, може да доведе до трагедия. Въпреки това в дългата история на човечеството не е регистриран нито един случай на смърт на пчелар от ухапване от пчели. Дори нещо повече - пчеларите са предпазени от много заболявания като артрит, астма, ревматизъм, хипертония, хипотония, алергии и дори обикновената простуда почти не ги засяга.

Ползата от отровата

Още Хипократ е препоръчвал на своите пациенти лечение с пчелна отрова. Впоследствие с въпроса за въздействието на пчелната отрова върху човешкото тяло в продължение на много години са се занимавали цяла плеяда брилянтни учени и лекари.
Така например през 1897 г. учените са установили, че пчелната отрова влияе върху нивото на холестерола в кръвта: при едни заболявания го снижава, а при други - повишава. Също така е било доказано, че това “страшно” лекарство намалява високото кръвно налягане. Това се обяснява с факта, че периферните кръвоносни съдове се разширяват под действието на веществата, съдържащи се в пчелната отрова. Апитоксинът, т.е. пчелната отрова, е сложна група от природни биологичноактивни съединения. Все още не е изучен напълно съставът й, но е установено, че тя съдържа девет протеинови субстанции, различни пептиди, 18 аминокиселини, хистамин, мастни вещества и стеарин, въглехидрати. Освен това - водород, въглерод, кислород, азот, калий, калций, желязо, магнезий, фосфор, мед, цинк, сяра, манган, йод и хлор.

Апамин

Важна биологична роля има пептидът апамин, който съдържа сяра. Особеност на неговото въздействие върху тялото е силното възбуждане на нервната система. Пептидът апамин е единствен от многото елементи на пчелна отрова, който има добър болкоуспокояващ ефект, предотвратява свързването на кръвните еритроцити и поради това играе важна роля в превенцията и лечението на съдовите тромбози.
Междувременно учените откриха защо медът може да изцерява изгаряния и кожни инфекции! Причината е антибиотик в състава му, способен да унищожава бактериите.
За получаване на разултата експертите частично неутрализирали всички действия на известните вече антибактериални фактори, наред с които в състава на продукта влиза белтъкът дефензин-1.
Получената информация ще позволи в един момент на пчеларите да създадат още по-полезни за здравето и сърцето породи пчели, смятат учените.

Автор: Александър Маринов

Представяме Ви:

Витамин В12 повишава имунитета

В продължение на дълги години витамин В12 беше известен с ефикасното си противоанемично действие, а също така и като средство, нормализиращо състоянието на нервната система. Научните изследвания пре...

При ставни проблеми - прочистване с оризова диета

Използва се продълговат ориз, който се почиства и 1 препълнена ч.ч. от него се употребява за 1 ден. Измива се в 7 води, после за няколко часа се накисва. Сварява се по традиционния начин, не се използ...

Рицинът изчиства червата

Растението (Ricinus communis) произхожда от тропическа Африка и се култивира в много страни с горещ или умерен климат: Южна Америка, Индия, Русия. У нас билката се култивира в Плевенски, Врачански и Т...

Битката за талията

От момента, от който на мода са стройните форми, човечеството е измислило множество средства за отслабване. Почти всяко от тях е било обявявано за панацея срещу излишните килограми за времето си. И вс...

Начало