Холестеролът е един от основните строителни материали в нашия организъм. В умерени дози той е жизнено необходим, защото всъщност е изолационният материал за нервните тъкани и влиза в състава на някои хормони. Организмът сам синтезира холестерол, основната "холестеролова фабрика" е черният ни дроб. В големи количества холестеролът е опасен, неговите излишъци се натрупват върху стените на кръвоносните съдове и са причина за образуването на холестеролови плаки. А те от своя страна са причина за атеросклерозата, исхемичната болест на сърцето, стенокардията, инфаркта. Ако в резултат на стесняване на магистралните артерии на главата се наруши нормалното кръвоснабдяване на главния мозък, често се стига до разстройство на паметта и до инсулти. Коварството на холестероловите хитрости е в това, че човек просто не забелязва във всекидневието си настъпващите благодарение на тях промени в организма. Сам по себе си холестеролът е еднакъв, но в кръвта той се намира в различни комплекси с другите мастни и белтъчни вещества - липопротеиди. Липопротеидите с ниска плътност носят
холестерола с кръвта в тъканите на червата и черния дроб. Там те оставят т. нар. лош холестерол, чийто излишък е толкова опасен. Но в кръвта се намират и добри липидно-белтъчни комплекси (наричат ги липопротеиди с висока плътност), те отделят хорестерола от местата на натрупванията в стените на съдовете и не им дават да образуват атеросклеротични плаки.
Oт няколко години насам специалистите по здравословно хранене буквално се кълнат в критската диета, убедени, че именно тя е в състояние да ни предпази както от сърдечносъдови заболявания, така и от за...
У нас целината (Apium glaveolens) е важен есенно-зимен зеленчук. Консумира се свеж, варен или изсушен, като подправка за туршии, салати, супи ястия. Семето се слага в месна кайма за ароматизиране. Н...
1. Позволява да запазите строен силуета си Когато основното ястие във вечерното ви меню е супа, вие приемате най-вече нискокалорични зеленчуци, богати на витамини. Супата на обяд пък спомага за п...
Шоколад, сушени плодове, пържоли, сирена... Можете да си ги позволите, дори ако ви се налага да отслабнете, стига да знаете кога точно да ги консумирате. Светлина по въпроса хвърлят френските лекари А...