Диетични рецепти » Лечебната сила на меда

 Лечебната сила на меда

Ценен и предпочитан от всички, медът притежава куп неповторими качества. Затова още в древността хората са го познавали и използвали не само като храна, но и като средство за разкрасяване и лекарство. Той бил символ на познание и мъдрост, традиционен дар за владетелите, знак за богатство и изобилие. Древните, покорени от неговия аромат и вкус, го смятали за храна на боговете. Днес, когато захарта е поставена на подсъдимата скамейка от диетолозите, той продължава да се ползва с добро име. И то напълно заслужено.

Дар от природата

Медът съдържа естествени гликоза и фруктоза, няколко минерали, протеини и полифеноли, които действат като антиоксиданти и забавят стареенето на клетките. В състава му влизат още мравчена киселина, извличана от цветния нектар, вода и пчелно млечице - истински коктейл от полезни за организма вещества. Въпреки антибактериалните си свойства той не може да се съревновава с мощните антибиотици, но имате ли някой от посочените проблеми, не се колебайте да прибегнете до помощта му, като го консумирате редовно, по няколко пъти на ден, при:
* Гастрит и други стомашни болести.
* Кашлица, хрема, простудни заболявания.
* Нервност и безсъние.
* Отпадналост, хронична умора, нисък хемоглобин.
* Констипация.
* Уморени и възпалени очи, например след продължителна работа с компютър.
* Сърдечносъдови заболявания.

Лекарство

Регулира проходимостта на червата
Медът запазва антибактериалните си качества, дори когато се намира в червата. Затова е незаменим при леки случаи на разстройство. Ако ви предстои пътуване, почерпете се с коктейл от 250 мл портокалов сок, щипка сол и половин супена лъжица мед, по възможност от мащерка, розмарин или борови шишарки.

Заздравява раните
Древните египтяни налагали с мед изгарянията и откритите рани. По време на Първата световна война пък германците дезинфекцирали с мед огнестрелните рани. Най-ефикасната разновидност е от мащерка или розмарин, при условие че се съхранява на тъмно, за да не загуби ценните си качества.

Вместо приспивателно
Както всички сладки продукти, и медът подпомага производството на серотонин (хормона на блаженството) и триптофан - вещество, улесняващо заспиването. Една чаена лъжичка вечер в чаша мляко или билков чай гарантира здрав сън. Най-подходящ е медът от акация или лавандула - растения, известни с успокояващите си качества.

Облекчава възпаленото гърло
Антибактериалните му свойства го правят ефикасно лекарство срещу инфекциите, а мравчената киселина, влизаща в състава му, прочиства бронхите и успокоява гърлото. Бабите ни използвали меда, смесен с лимонов сок или лъжичка винен оцет, като сироп срещу кашлица. Днес природният еликсир влиза в състава на бонбони и пастили за смучене. В това отношение най-ефикасен е боровият мед.

Срещу махмурлук
С помощта на меда лесно ще върнете към живот всеки, прекалил предишната вечер с пиенето, защото вкусната храна ускорява два пъти процеса на преработване на алкохола в кръвта. Сложете 2-3 супени лъжици мед в чаша вода. Рецептата е древна (за нея пише още Плутарх), но е изключително ефикасна.

Незаменимо козметично средство

Медът, особено акациевият, сгъстяващ се по-бавно от останалите видове, е чудесен приятел на кожата.

Хидратира и свива капилярите
Медът има хигроскопични свойства и трайно фиксира водните молекули. Понеже допринася за овлажняването на кожата, той присъства в много кремове за лице, също и в шампоани и балсами за суха коса.

Успокоява възпаленията
Идеално средство за лечение на възпаления, медът влиза в състава на сапуни и душ-гелове, като предотвратява изсушаващото им действие. Изглажда и заздравява напукани устни.

Полезни съвети

• Медът съдържа по-малко калории от захарта, но подслажда много повече от нея. Колкото е по-отлежал и захаросан, толкова е по-сладък.
• Не го съхранявайте на слънце, в прозрачни бурканчета и метални кутии. Така губи полезните си свойства.
• Не купувайте пастьоризиран мед. След топлинната обработка ползата от него е нищожна.
• Яжте само истински мед, а не с примес на гликоза или захар. Можете да се ориентирате по това, че пресният мед е прозрачен, а миналогодишният - захаросан и гъст.

Автор: Лиляна Богданова

Представяме Ви:

Отслабваме като ускоряваме метаболизма

Диетата е с продължителност седем дни. Не е подходяща за хора, които поддържат активен спортен режим. Ако 2 дни след началото на диетата не се чувствате добре, очевидно този режим не е подходящ за вас...

Кафето, без което не можем

Две тpeти от населението на Земята смятат, че ако не започнат деня си с чашка димящо кафе, няма смисъл въобще да се събуждат. Ароматната напитка, позната още от древността, дължи името си на етиопск...

Диета при артрит

Артритът е една от най-древните болести, известни на човечеството. Учените смятат, че от него са боледували даже динозаврите. Първият сигнал на задаващия се артрит са болките в ставите, подутините и п...

Всяка болест има билка в различен цвят

Жълто и оранжево - за стомаха Всички билки с жълти или оранжеви цветове са подходящи при заболявания на органи, които се асоциират с жълтия или оранжевия цвят. Те лекуват болести на черния дроб, ...

Начало