Диетични рецепти » Ритъмът на нашето тяло

 Ритъмът на нашето тяло

Всички функции на човешкия организъм, свързани със сърдечната дейност, храносмилането, нервната или възпроизводителната система, си имат свой собствен ритъм. Именно с него трябва да се съобразяваме, ако искаме да сме в добро здравословно състояние или да се излекуваме

Температурата
Тя е най-висока в ранните вечери, между 19 и 20 часа - 37,4 градуса, после рязко спада и достига най-ниското си ниво между 2 и 4 посред нощ, когато става 36,4 градуса.

Кръвното налягане
По принцип то е най-ниско в средата на нощта, покачва се и достига своя максимум в края на сутринта. След това се стабилизира чак до вечерта.

Сърцето
Според медицинската статистика инфарктът атакува сърцето или около 10 ч сутринта, или вечер, към 22 ч.

Кръвта
Нивото на червените кръвни телца е най-високо към 11 часа преди обяд и най-ниско към 23 ч. И обратното, белите кръвни телца са най-много в първите часове на нощта и най-малко в сутрешните. Точно това е причината, поради която по цял свят кръв за анализ се I дава сутрин в 8 ч, и то на гладно.

Сексуалната активност
Установено е, че нашият сексуален апетит се изостря в три определени момента от деня - към полунощ, около 8 сутринта и в средата на следобеда, между 4 и 5 часа.

Обмяната на веществата
Според конкретното време от деня организмът ни оползотворява по различен начин енергията, която му доставяме с храната. Калориите се изгарят по-пълноценно сутрин, отколкото вечер, а що се отнася до въглехидратите, консумирани преди обяд, те се оползотворяват докрай, докато погълнати вечер, веднага се трупат като тлъстини върху ханша, бедрата и дупето.

Ражданията
Обикновено започват към полунощ и завършват към 4 часа сутринта.

Смъртта
Неизбежният край най-често настъпва към 6 ч сутринта, но и тук има някои особености - така например астматичните кризи завършват трагично към 4, а сърдечните - към 10.

Часовете на лечение

Ходете на зъболекар или в 8 сутринта, или в 19 ч вечер - тогава обезболяващата упойка ще ви хване три пъти по-бързо, отколкото в 15 ч например.
Внимавайте с аспирина. Това универсално лекарство действа като агресор върху стените на стомаха и може да причини кръвоизливи при по-чувствителни индивиди. Изследвания, проведени от американски учени, доказват, че ако искаме да избегнем нежелателните странични ефекти на аспирина, трябва да го вземаме не сутрин, както сме свикнали, а към 22 ч.
Лекарствата срещу астма са най-ефикасни през първата половина на деня, затова е най-добре да се пият сутринта или на обяд.
Ако имате високо кръвно, гълтайте предписаните ви от лекаря медикаменти след ставане от сън.
Рискът да получите язвен кръвоизлив е по-голям през нощта, така че лекувайте се вечер.

Автор: Даниела Петкова

Представяме Ви:

Не превръщайте храната си във враг

Няма начин да сте здрави и в добра форма, при положение че се тъпчете с каквото ви попадне, не знаете дали приемате достатъчно витамини с храната си, преяждате, след което гладувате с мисълта да се вт...

Алкохол и хормони водят до рак на гърдата

Според д-р Давид Елиа (Франция), алкохолът повишава риска от поява на рак на гърдата при жени, които провеждат хормонално лечение. Ефектът от него (чрез естроген и прогестерон) е осезателен през меноп...

Калина лечителката

Калината (Viburnum opolus) е измежду любимите храсти, които украсяват парковете и градините. През пролетта тя радва със своите белоснежни цветове, а през есента се отрупва с рубиненочервени плодове. П...

Живовлекът избавя от девет болежки

Неведнъж сме препоръчвали една или друга рецепта с живовлек. Но той никога не спира да ни изненадва. Предлагаме някои нестандартни лекове с билката, които, надяваме се, ще ви помогнат в лечението на е...

Начало