Диетични рецепти » Диета при ревматизъм и остехондроза

 Диета при ревматизъм и остехондроза

За да има успех предписаното лечение, болните трябва за дълго да се откажат от месото и да преминат към вегетарианска храна, да консумират колкото се може повече сурови зеленчуци и плодове. При лечение на ставния ревматизъм трябва напълно да забравят за месото – то се изключва напълно от менюто. Пречистването на организма се препоръчва като важна част от битката с ревматизма. Прочистването и гладуването - поне веднъж седмично, са задължителни, тъй като ускоряват процеса на оздравяването.

По време на острата фаза от менюто се изключват напълно:

• Хранителните продукти с киселинен характер.

• Захар и продукти със съдържание на захар.

• Пържена и тлъста храна, приготвена за продължителна употреба.

• Мляко, яйца, риба, сладка, оцет.

• Подправки, съдържащи черен пипер.

• Силен чай, кафе.

В активната фаза на ревматизма, когато са изразени възпалителни лезии на ставите, сърцето и други органи, храната на болните се приготвя без сол (3-4 грама дневно) , варена или леко запържена, но след варене.

Щом острата фаза отмине

След 12-14 дни от острата фаза на ревматизма болните постепенно преминават към разширяване на диетата. Увеличава се главно съдържанието на протеини, първоначално до 120 г, а след това до 130-140 грама на ден (до 50% от тази сума са животински протеини). Тази диета се ползва дълго, докато изчезнат и най-малките признаци на активност на ревматизма. Но ако процесът продължи, размерът на протеините в храната може да бъде намален до 110 грама на ден.
Въглехидрати в диетата на пациенти с ревматизъм, са ограничени до 250-300 грама за един дълъг период от време, за да се предотврати влошаване на заболяването при тяхното влияние.
Общият размер на течностите в дневния хранителен режим (заедно с първото ястие) не надхвърля 1 литър. Храненето е 5-6 пъти дневно на малки порции. Диетата трябва да е обогатена с витамин С и витамин Р чрез въвеждане на плодове и сокове, особено благоприятно действат лимоните и касисът.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Листна салата в лечението на хипертония и диабет

Листната салата е позната отпреди хилядолетия. Според древни автори тя е един от най-старите зеленчуци. Отглеждали са я масово в Римската империя. В следващото столетие се радва на внимание и интерес ...

Бръшлянът лекува от дълбока древност

Всички познаваме пълзящия бръшлян – това широко разпространено растение по паркове и градини, пълзящо по дървета, огради и зидове, но малцина знаят за лечебните му качества и го отминават с безразличи...

Лечебните свойства на целината

У нас целината (Apium glaveolens) е важен есенно-зимен зеленчук. Консумира се свеж, варен или изсушен, като подправка за туршии, салати, супи ястия. Семето се слага в месна кайма за ароматизиране. Н...

Хранене при хроничен панкреатит

Хроничният панкреатит е възпалително заболяване на задстомашната жлеза. Причинява се най-често от повтарящи се кризи и възпаления на жлъчния мехур и пътища, съпътстващи жлъчно-каменна болест. Честа пр...

Начало