Диетични рецепти » Диета при ревматизъм и остехондроза

 Диета при ревматизъм и остехондроза

За да има успех предписаното лечение, болните трябва за дълго да се откажат от месото и да преминат към вегетарианска храна, да консумират колкото се може повече сурови зеленчуци и плодове. При лечение на ставния ревматизъм трябва напълно да забравят за месото – то се изключва напълно от менюто. Пречистването на организма се препоръчва като важна част от битката с ревматизма. Прочистването и гладуването - поне веднъж седмично, са задължителни, тъй като ускоряват процеса на оздравяването.

По време на острата фаза от менюто се изключват напълно:

• Хранителните продукти с киселинен характер.

• Захар и продукти със съдържание на захар.

• Пържена и тлъста храна, приготвена за продължителна употреба.

• Мляко, яйца, риба, сладка, оцет.

• Подправки, съдържащи черен пипер.

• Силен чай, кафе.

В активната фаза на ревматизма, когато са изразени възпалителни лезии на ставите, сърцето и други органи, храната на болните се приготвя без сол (3-4 грама дневно) , варена или леко запържена, но след варене.

Щом острата фаза отмине

След 12-14 дни от острата фаза на ревматизма болните постепенно преминават към разширяване на диетата. Увеличава се главно съдържанието на протеини, първоначално до 120 г, а след това до 130-140 грама на ден (до 50% от тази сума са животински протеини). Тази диета се ползва дълго, докато изчезнат и най-малките признаци на активност на ревматизма. Но ако процесът продължи, размерът на протеините в храната може да бъде намален до 110 грама на ден.
Въглехидрати в диетата на пациенти с ревматизъм, са ограничени до 250-300 грама за един дълъг период от време, за да се предотврати влошаване на заболяването при тяхното влияние.
Общият размер на течностите в дневния хранителен режим (заедно с първото ястие) не надхвърля 1 литър. Храненето е 5-6 пъти дневно на малки порции. Диетата трябва да е обогатена с витамин С и витамин Р чрез въвеждане на плодове и сокове, особено благоприятно действат лимоните и касисът.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Лечебно хранене при язва на стомаха

При язва на стомаха и дванадесетопръстника по време на оздравяване след рязко обостряне; при нерязко обостряне на хроничния гастрит и при преминал остър гастрит. Целта е умерено и щадящо стомашн...

Диета според звездите

Много от проблемите - житейски и особено здравословни, могат да бъдат преодолени като смените привичките си за хранене. Това е най-простият, но много действен начин да влезете в естествения си биологи...

Хранене при атония на червата

Тази болест се характеризира със забавена перисталтика и е съпроводена от запек, болки в корема, отоци, липса на апетит, натрупване на ненужни вещества в черния дроб, стомаха и другите органи. С атони...

Вредните храни не са чак толкова страшни

Разбира се, картофите, хлябът, маслото, колбасите, шоколадът, пицата, фъстъците определено вредят на фигурата. Но не и на здравето ни. Стига да ги консумираме в умерени количества, тези обвинявани в к...

Начало