Диетични рецепти » Зелев сок лекува черен дроб и язва

 Зелев сок лекува черен дроб и язва

Отдавна зелето е известно не само като храна, но и като лекарствено растение. Тя съдържа калций, калий и витамините С, В1, 82, Р, К, никотинова киселина и много микроелементи. Ако при ферментацията (втасването) си други зеленчуци губят немалко от витамините си, при зелето е точно обратното, дори аскорбиновата киселина се увеличава. Зелето се включва в лечебната диета при атеросклероза, заболявания на сърцето и бъбреците, подагра, жлъчнокаменна болест, затлъстяване, захарен диабет, запек, гастрити с понижена киселинност и онкологични болести.
При хората, които редовно включват в своето меню цветно зеле, броколи, брюкселско зеле, а също ряпа и гулия, значително се намалява рискът от рак на белите дробове.
Многобройните изследвания доказват, че зеленчуците от семейството на кръстоцветните са богати на изотиоциани – вещества, които възпрепятстват образуването на ракови клетки.

Киселото зеле се използва за лечение на хемороиди, а със зелевия сок се промива устата при възпалени венци.
Пресният зелев сок се препоръчва при стомашно-чревни проблеми, диабет, болести на бъбреците и пикочните пътища.

Рецепти със зелев сок

• При заболяване на храносмилателните органи, болести на черния дроб и жлъчния мехур, а и за засилване на отделянето на сокове от жлъчката и панкреаса, се приема пресен сок от белоглавесто зеле или ферментиралият сок от него – топъл, по половин чаша 3 пъти дневно 30-40 мин преди хранене.
• При безсъние се препоръчва пресен сок от белоглавесто зеле – пийте го топъл, по половин чаша 40-60 мин преди сън.
• Ако косите ви редеят и падат, всеки ден втривайте в кожата на главата си пресен зелев сок. Курсът на лечение е 3-4 седмици. Още по-ефикасно действа втриването на смес, съдържаща пресен зелев сок, лимон и спанак. Не клатете недоверчиво глава. Опитайте и ще се убедите в ефекта (ако, разбира се, не е станало прекалено късно).
• При язва на стомаха е ефикасен прясноизтискан сок от белоглавесто зеле – приема се топъл по 1/2-1 чаша 3 пъти дневно 30-40 мин преди ядене. Курсът на лечение при язва на стомаха и дванадесетопръстника е 40 дни.

Важно: Приготвеният сок или сместа се съхраняват в хладилник в стъклен, фаянсов или емайлиран съд, но не повече от 2 денонощия, в противен случай витамините ще се разрушат. По-добре е всеки ден да се приготвя пресен сок (за 1 л сок са нужни 2 кг зеле).

Рецепти със зелеви листа

• Ако ви боли кръста или ви въртят колената, приложете рецепта използвана и от нашите баби и прабаби. Увийте със сурови зелеви листа местата, които болят и скоро ще почувствате облекчение, тъй като те оказват противовъзпалително действие. По този начин листата от зелето се използват при мастопатия, гнойни рани, изгаряния и измръзвания.
Практично: През зимата за увиване на ставите при ревматични болки и подагра се употребяват зелеви листа. През пролетта за тази цел служат листата на подбела, а през лятото – на репея. Ако постоянствате и правите такива компреси редовно със седмици и месеци (главно през нощта), задълго ше се избавите от болките.
• Зелевите листа се използват и за своебразни компреси при счупвания и кръвонасядания вследствие на удар.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Мъжете и жените боледуват различно

Тъй като са устроени различно, слабите места във физиката и психиката на двата пола не са едни и същи. Нищо чудно, че и болестите, които ги спохождат, не си приличат. Тествайте познанията си по въпрос...

Мушмулата - неподозираното лекарство

Плодовете на мушмулата зреят през септември, но остават на дървото и след окапване на листата, до към ноември. Те са кафявотзеленикави, кълбовидни, на върха с остатък от чашката, със сладко-тръпчив вк...

Сладоледена диета

Сладоледената диета предизвика истински бум отвъд океана. Книгата, която описва вкусното отслабване, стана бестселър. А успехът й е много прост. Ако приемате дневно до 1500 калории, можете да консумир...

Не плашете кантара

Проста аритметика за тези, които искат да отслабнат 6 предупреждения Не бива да се сваля повече от 1 кг седмично. При бързо отслабване тялото ни губи не тлъстини, а първоначално течности,...

Начало