Диетични рецепти » Диета при грип

 Диета при грип

Грипът засяга основно дихателната система, но много често болестта предизвиква и стомашно-чревни проблеми. Стомашните прояви в най-леките случаи се състоят в загуба на апетит, а в други (случаи) се развива картина на остър гастрит: болки в стомаха, гадене, оригване, повръщане. Начина на хранене може значително да ускори преодоляването на това заболяване.

Диетичният режим

Той е много важен при лечение на грипните поражения на храносмилателната система. Болните губят апетит и отказват прием на храна. Но те трябва да знаят, че храната е необходима за повишаване на защитните сили на организма, за да се пребори той с общата инфекция. Необходимо е храната да е по-лека, да не дразни възпалената стомашна и чревна лигавица. Трябва да бъде достатъчно по количество и доставя необходимите хранителни съставки – белтъчини, мазнини, въглехидрати, соли, витамини, но с известни временни ограничения. Препоръчват се бульони – месни и зеленчукови, супи, пюрета, натурални плодови и зеленчукови сокове, мляко и млечни продукти. Добре е да се приемат билкови чайове. Ограничават се солта и пикантните подправки. Не се препоръчват газирани напитки, кафе, алкохол, студени храни. Диетата е краткотрайна – няколко дни. С отзвучаване на стомашно-чревната симптоматика храната постепенно се разширява и преминава на пълноценно хранене. Стомашно-чревният комфорт чрез диетичния режим при грип със стомашно-чревна симптоматика най-често е достатъчен в лечебния комплекс. Рядко се прибягва към допълнителни лекарствени средства.

Автор: д-р Маргарита Етърска, гастроентеролог

Представяме Ви:

Митовете и истините за храната

Съществуват множество широко разпространени твърдения, които много от нас са склонни да приемат безрезервно. Как обаче показват фактите: Вярно ли е, че трябва да се яде често и по малко? М...

Осем прости правила за тънка талия

Всички знаем, че ограничим ли храната – ще отслабнем. Не е необходимо обаче непременно да гладувате. Много по-умно от ваша страна ще бъде, ако веднъж завинаги разберете, че храната не ви е враг, стига...

Кога витамините стават токсични?

Витамин А може да бъде токсичен, ако превишава 100 000 МЕ (международни единици) на ден, като този прием е продължил няколко месеца. Първите симптоми са повдигане, главоболие и мъгла пред очите. ...

Канелата – спасение за диабетиците

Омайващият аромат на канела е познат на всеки от нас. От стари времена хората са я използвали в кулинарията, парфюмерията, дори и за правене на магии. В древността канелата е била ценна като златото. ...

Начало