Диетични рецепти » Диета при грип

 Диета при грип

Грипът засяга основно дихателната система, но много често болестта предизвиква и стомашно-чревни проблеми. Стомашните прояви в най-леките случаи се състоят в загуба на апетит, а в други (случаи) се развива картина на остър гастрит: болки в стомаха, гадене, оригване, повръщане. Начина на хранене може значително да ускори преодоляването на това заболяване.

Диетичният режим

Той е много важен при лечение на грипните поражения на храносмилателната система. Болните губят апетит и отказват прием на храна. Но те трябва да знаят, че храната е необходима за повишаване на защитните сили на организма, за да се пребори той с общата инфекция. Необходимо е храната да е по-лека, да не дразни възпалената стомашна и чревна лигавица. Трябва да бъде достатъчно по количество и доставя необходимите хранителни съставки – белтъчини, мазнини, въглехидрати, соли, витамини, но с известни временни ограничения. Препоръчват се бульони – месни и зеленчукови, супи, пюрета, натурални плодови и зеленчукови сокове, мляко и млечни продукти. Добре е да се приемат билкови чайове. Ограничават се солта и пикантните подправки. Не се препоръчват газирани напитки, кафе, алкохол, студени храни. Диетата е краткотрайна – няколко дни. С отзвучаване на стомашно-чревната симптоматика храната постепенно се разширява и преминава на пълноценно хранене. Стомашно-чревният комфорт чрез диетичния режим при грип със стомашно-чревна симптоматика най-често е достатъчен в лечебния комплекс. Рядко се прибягва към допълнителни лекарствени средства.

Автор: д-р Маргарита Етърска, гастроентеролог

Представяме Ви:

Празът прогонва токсините

Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...

Опитваме се да отслабнем – къде грешим?

“Диета за идиоти” (Dieting for Dummies) се казва книгата на известния американския диетолог Джейн Кирби, в която освен всичко останало, са посочени и най-честите, основни грешки, които хората допускат...

Листна салата в лечението на хипертония и диабет

Листната салата е позната отпреди хилядолетия. Според древни автори тя е един от най-старите зеленчуци. Отглеждали са я масово в Римската империя. В следващото столетие се радва на внимание и интерес ...

За ползата от зелевия сок

Богатият и разнообразен състав на зелето го прави ценен хранителен, лечебен и диетичен продукт. Още гърците и римляните са използвали този зеленчук в народната медицина. Съдържа незаменими аминокисели...

Начало