Диетични рецепти » Кафето, без което не можем

 Кафето, без което не можем

Две тpeти от населението на Земята смятат, че ако не започнат деня си с чашка димящо кафе, няма смисъл въобще да се събуждат.
Ароматната напитка, позната още от древността, дължи името си на етиопските племена, които приготвяли kavah - опияняващо вино от ферментирали кафеени зърна. През многовековната си история кафето непрекъснато е възхвалявано и отричано. В източните страни го използват за лечение на скорбут, подагра и очни болести. В Мека пък е забранено и преследвано от духовниците по религиозни причини. Една арабска приказка обаче разказва, че когато пророк Мохамед изпил първата си чаша кафе, почувствал в себе си сили да победи 40 конници и да обладае 50 жени. През 17 век в Англия го прилагат като универсално лекарство. Едно от тогавашните средства срещу проблеми със стомаха и истерия например съдържа разтопено масло, мед и смляно кафе. През 1685 г. във Франция доктор Филип Дюфо прави първия научен анализ на популярната напитка и стига да изненадващ извод - някои хора могат спокойно да я консумират, но за други тя е противопоказана. Споровете за ползата и вредата от кафето, както научни, така и религиозни, не затихват в продължение на години. Стига се даже дотам, че секти като тази на мормоните го отричат напълно, смятайки го за божие наказание.

Полезните съставки

Суровите зърна кафе съдържат мазнини, белтъчини, вода, минерални соли - общо около 2000 вещества. След изпичане те губят голямо количество вода, а химическият им състав се променя в зависимост от степента и продължителността на обработката. В готовото за консумация зърно има 13% мазнини, които се отлагат изцяло в утайката, 25% захари, 8 важни органични киселини. Характерният аромат на напитката се дължи на етеричните масла с антисептични и антибактериални свойства. Хлорогеновата киселина пък придава на кафето тръпчив вкус, освен това стимулира обмяната на азот и синтеза на протеините в организма. Горчивината му не е свързана с кофеина, както смятат мнозина, а с танините в него.

Опасен ли е кофеинът?

Той ободрява и предизвиква възбуда, която се увеличава постепенно и трае до три часа. Не се натрупва в организма, а се изхвърля известно време след консумацията. Според статистически проучвания, направени в Сан Франциско, колкото повече кафе пие човек, толкова по-рядко мисли за самоубийство, тъй като кофеинът стимулира мозъчните центрове, отговарящи за доброто настроение. В големи количества обаче - например десет чашки, той води до отравяне на организма, изразяващо се в треска, изпотяване, тремор, силно главоболие. Смъртоносната за човешкия живот доза кофеин от 10 г се съдържа в сто чаши кафе.

Защо да го пием:

* кафето активизира дейността на сърцето и обмяната на веществата
* подпомага функцията на белите дробове
* ускорява кръвообращението
* съдържа витамин РР и минерални вещества
* стимулира работата на бъбреците
* спира кръвотечението при порезни рани
* тонизира хората с ниско кръвно налягане
* повишава издръжливостта
* бори се със сънливостта
* подобрява паметта и способността за концентрация
* стимулира творческите възможности и асоциативното мислене
* лекува простуда в начален етап
* подобрява настроението.

Противопоказанията

Учени от САЩ провеждат многобройни опити с плъхове, за да установят влияе ли кофеинът върху развитието на плода. При много високи дози някои екземпляри се раждат с увредени лапички. Сигурно затова (въпреки че специалистите не смятат, че кофеинът влияе зле върху човешкия зародиш) лекарите съветват бременните жени да не злоупотребяват с кафето. Същото важи и за:
* тези, които искат да забременеят - установено е, че четири и повече чаши кафе на ден намаляват вероятността от зачеване
* кърмещите - кафето се преработва много бавно от организма на новородените
* жените, придържащи се към орална контрацепция - тогава кофеинът се задържа в кръвта тройно по-дълго, предизвиквайки раздразнителност и главоболие
* евите в месечен цикъл - в този случай лекарите препоръчват само едно кафе на ден, за предпочитане без кофеин
* хората, страдащи от безсъние - никаква консумация на ободряващата напитка след 16 часа
* децата - кафето им действа възбуждащо, предизвиква безсъние, натоварва прекомерно сърцето и бъбреците.

Развенчаните митове

Кафето повишава кръвното налягане
2-3 чашки на ден не водят до хипертония и дори не й влияят, ако тя е налице.

Провокира появата на инсулт, инфаркт, диабет и подагра
Тези обвинения са напълно отречени от последните научни изследвания.

Стимулира развитието на някои видове рак
Досега не е установена каквато и да било зависимост между консумацията му и появата на канцерогенни заболявания.

Повишава нивото на холестерола в кръвта
В самото кафе няма мазнини, тъй като те остават в утайката.

Вредно е да се пие с мляко
Смята се, че млякото засилва действието на белтъчните алергени, съдържащи се в кафето. Щом обаче не сте алергични и не страдате от кожни заболявания, тази забрана не важи за вас.

Действа като наркотик
Рязкото спиране на консумацията му действително води до главоболие, потиснатост и снижаване на интелектуалните възможности, но кафето не създава психологическата зависимост, присъща на наркотиците.

Сексът и кафето

Влияе ли ободряващата напитка върху сексуалната активност? Този въпрос разделя учените на два лагера. Според едните кафето намалява потентността, докато другите смятат, че то стимулира ерекцията при мъжете и изостря чувствеността при жените. В подкрепа на това твърдение специалисти от Мичиганския университет публикуват резултатите от дългогодишните си наблюдения - зрелите жени, пиещи по една чаша кафе на ден, са по-активни в сексуално отношение от тези, които изобщо не посягат към него.

Полезни съвети

* Съхранявайте кафето на зърна в херметично затворени стъклени съдове, иначе то бързо попива всякакви миризми.
* Не смилайте наведнъж голямо количество - ще се овлажни и ще изгуби аромата и вкуса си.
* Металните кафеварки трябва да са идеално чисти. За целта редовно кипвайте в тях вода с резенче лимон, след това ги изплаквайте добре.
* За да е ароматно и с мек вкус, турското кафе се приготвя със студена вода.
* Преди да налеете кафето, изплакнете чашите с топла вода.
* За да подобрите аромата на напитката, добавете щипка какао.
* В никакъв случай не смесвайте прясно сварено кафе с престояло, дори да е приготвено преди половин час - със сигурност ще нагарча.

Не се препоръчва:

* Да консумирате кафе в комбинация с алкохол – ще се напиете много бързо,
* Да слагате захар в кафето си - тя забавя усвояването на кофеина и на минералните вещества.
* Да го пиете на гладно - понеже дразни стомашната лигавица, като нищо ще си докарате гастрит или язва.
* Да пушите с кафето - взаимодействието му с никотина води до повишаване на нивото на холестерола.

Автор: Катя Стоянова

Представяме Ви:

Не плашете кантара

Проста аритметика за тези, които искат да отслабнат 6 предупреждения Не бива да се сваля повече от 1 кг седмично. При бързо отслабване тялото ни губи не тлъстини, а първоначално течности,...

Бирата - 92 мл вода + 8 мл полза

Тя е страшно вкусна (по мнението на много хора) и невероятно полезна (според специалистите)... Наистина ли е така и дали са прави учените от Мюнхенския институт по бирата, които твърдят, че литър от п...

10 мита за вталяването

Няма съмнение, че ще се изненадате от свръхоригиналните и даже стряскащи теории, споделяни от все повече американски диетолози, според които ние дебелеем, защото робуваме на остарели представи за хран...

Лечебната сила на просеното зрънце

За родина на просото обикновено се смята Индия, където то расте в сухи или полусухи райони, на височина 2500-3000 метра. Сега просото се култивира в много страни по света. В Азия, Америка, Африка и Ев...

Начало