Диетични рецепти » Минералните бани – какво лекуват?

 Минералните бани – какво лекуват?

Използването на минералната вода за лечение на много болести, наречено балнеолечение, датира още от дълбока древност. Водата се ползва директно от извора както за пиене, така и за къпане, целебни са и изпаренията на някои води. Лечебните им свойства са безспорни и те се различни за различните минерални извори. Това зависи от техния химичен състав, минерализация, термалност, радиоактивност и т. н. В България има много минерални извори и минерални бани, които лекуват определени заболявания.

По-важните:

Болни с леки сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза на съдовете, хипертония, компенсирани пороци и др., могат да се лекуват в Банкя - София, Вършец, Берковица, Баня - Левски (Банчето), Сапарево, Благоевград, Кюстендил, Момин проход, Велинград, Стрелча - Панагюрско, Баня - Разложко, Пчелин - Ихтиманско и др.
За болните със заболявания на двигателния апарат, като артрити, травми, фрактури, незаздравяващи рани и др. са показани баните в Панчарево - София, Велинград (Чепино, Лъджене и Каменица), Огняново - Гоцеделчевско, Кюстендил, Сандански, Симитли, Вършец, Добринище-Разложко, Павел Баня - Казанлъшко, Долна баня - Ихтиманско, Стрелча - Панагюрско, Горна баня и Банкя - София.
Болните със заболявания на отделителната система, с хронични пиелонефрити, гломерулонофрети и нефролитиаза (камъни и пясък), могат с успех да ползват за банско и питейно лечение минералните води в Хисаря, Горна баня - София, Баня - Панагюрско, Овча купел - София, Брястово - Хасковско, Момин проход - Ихтиманско, Долна баня, Панчарево, Ловеч, Айтоски бани, Кортен, Велинград (Велкова баня), Княжево, Добринище, София и Сливен.
За заболявания на стомаха, като хронични гастрити например, най-добър ефект има пиенето на минералните води от Горна баня - София, Овча купел - също София, Софийска централна баня, Панчарево и Биримирци - София, Меричлери - Чирпанско, Княжево - София, Банкя - Трънско и др. При язвена болест на стомаха, но в ремисия, т.е. спокойно състояние, се използват посочените бани. При заболявания на черния дроб и жлъчните пътища добър ефект имат баните в Горна баня - София, Банкя - София и Хисаря - Момина баня.
Болните с кожни заболявания могат да ползват баните в Момин проход и с. Железница - Софийско.

Основни правила:

При ползване на минералните бани, както за къпане, така и за пиене на водата, има редица противопоказания. Не трябва да се ползват никакви бани от болни с тежки заболявания, при заболявания в остър стадий, с температура, с инфекциозни, психични и кръвни заболявания, венерични, след черепно-мозъчни травми, при чести и тежки кръвоизливи, при кахексия, злокачествени тумори, бременност, тежки сърдечно-съдови заболявания и др.
Водата се пие по няколко пъти дневно с водна чаша от 200 мл (1,5-2 л за денонощие) в продължение на около един месец. Баните също се правят около 20-30 дни. Всичко това се повтаря всяка година, до излекуване или най-малкото до постоянно подобрение. Преди започване на банско лечение е задължителна консултация с лекар.

Автор: Д-р Кирил ТАНЧЕВ

Представяме Ви:

Вредните навици при хранене

Смятате, че се храните правилно и здравословно? Сега ще разберете дали наистина е така. Не ядете хляб Богат на комплексни въглехидрати, които се усвояват бавно, хлябът засища задълго и заре...

Човешкият глас

Никой не иска и да знае мнението ви по жизненоважни въпроси. В същото време баналните разсъждения на невзрачната колежка се посрещат с интерес. Явно се налага да придадете на аргументите си повече убе...

Kaквo най-често липсва на организма ни

Желязо Проблемът: Желязото е минерал, който позволява на кръвта да пренася кислород. Диетите, изключващи месо, или страхът от луда крава довеждат до това, че 23% от хората страдат от недостиг на...

Вълшебната лечебна сила на канелата

Омайващият аромат на канела е познат на всеки от нас. От стари времена хората са я използвали в кулинарията, парфюмерията, дори и за правене на магии. В древността канелата е била ценна като златото. ...

Начало