Белият имел е паразазитиращ върху различни дървета вечнозелен храст. Най-много се среща при тополите, брезите, върбите, ябълките и крушите. Дърветата с белия имел, разбира се, страдат от паразита, тъй като дървесината губи своята здравина и твърдост. Би трябвало в такъв случай да се води борбата с този храст. Но белият имел има отлични лечебни качества. Съдържа ценни целебни вещества.
Както показва практиката, най-ефикасните препарати се получават от белия имел, събран от брезата в края на зимата - началото на пролетта. Клонките на имела, събрани през ранна пролет и правилно изсушени, се използват като чай. Той подобрява сърдечната дейност и намалява кръвното налягане. Особено е полезен след характерни инфекциозни болести и пренапрежение, а също за всички възрастни хора за повдигане на техния тонус.
При лечение на атеросклероза, главоболие, жлъчни и белодробни проблеми се приготвят отвари и настойки от изсушените клонки с листата и плодовете.
• 2 с. л., пълни догоре със суровината, се заливат с 1 л хладка вода. Кисне едно денонощие. Кипи 15 минути и се прецежда. Пие се по 1-2 с. л. 3 пъти дневно.
• Хипертонията се цери с настойка от белия имел. 2 с. л. изсушени млади клончета и листа се заливат със 100 мл спирт. Кисне 8-10 дни на тъмно, като от време на време се разклаща. Приемат се по 30 капки 3 пъти дневно. Курсът на лечение е 20 дни.
Смята се, че актьорите в Холивуд едва ли имат време да провеждат дълги диети, за да се разделят с някой и друг килограм. Затова при тях най-разпространена е тридневната диета, която прочиства организм...
Черният дроб, за разлика от сърцето, има чудотворни сили да регенерира, дори когато голяма част от клетките му са разрушени. Той може за няколко месеца да се възстанови, ако обременяването му се намал...
Масло от облепиха може да си приготвите в домашни условия по два начина: • Смелете в кухненския робот пресни плодове от облепиха, изстискайте през марля сока и го прехвърлете в керамичен или стъ...
Някога тe стрували колкото златото, приписвали им какви ли не свойства, консумирали ги по-скоро като лекарство, а не като средство за подобряване вкуса на ястията. Днес подправките са загубили магичес...