Диетични рецепти » Хранене при пиелонефрит

 Хранене при пиелонефрит

Диня, пъпеш, тиква и печени ябълки са много полезни при обостряне на заболяването.

Хранителен режим

Пиелонефритът е инфекциозно заболяване на бъбреците. При острата фаза и при обостряне на хроничната форма на болестта, протичащи с висока температура, интоксикация, обилно потоотделяне, повръщане, в първите два дни е добре да се използват само зрели плодове - диня, пъпеш, тиква, печени ябълки, пюре от моркови, цветно зеле. По-нататък се препоръчва меню с нормално съдържание на белтъци, 60 % от които – животински. Във връзка с режима на легло, който се налага, калориите се намаляват до 2000-2100 на ден за сметка на мазнините и в по-малка степен на въглехидратите.
При по-малко изразен инфекциозен процес и след преминаване на острия период калоричността на менюто се връща в нормалните граници. От първия ден на заболяването се приемат повече течности – до (и над) 2 л, разбира се, ако няма противопоказания. Обилното приемане на вода промива пикочните пътища и подобрява изхвърлянето на токсините и продуктите на обмяната извън организма. Дава се обилно количество топли течности - чай от мента, лайка, шипки, горнобанска вода, плодови сокове, разредени компоти. Храната трябва да бъде лека - кисело мляко, плодове, зеленчуци (без спанак, киселец, лапад).

Препоръки и ограничения

Съдържанието на сол в диетата е 10-12 грама дневно. При интензивно отделяне на урина, повръщане и обилно потоотделяне потребността от сол се увеличава до 15 грама. Препоръчва се повишен прием на витамини С, А и от група В. В острия период на пиелонефрита менюто се състои от лесноусвоими продукти и блюда. Кулинарната обработка трябва да осигури механично щадене на стомашно-чревния тракт. Месото и рибата се използват варени.

Противопоказани са чесънът, ряпата, хряна, подправките и киселецът, както и ястия от бобови култури и бяло главесто зеле. Храната се дава на неголеми порции. Основната част от нея да се приема в часовете, когато температурата пада.

Като цяло при острата фаза или обострянето на хроничния пиелонефрит храната трябва да е преимуществено млечно-растителна, като не се изключва и консумацията на варено месо и риба.

Хроничен пиелонефрит

При хроничния пиелонефрит (без обострянето му) лечебното хранене се характеризира със следните особености:

• Умерено се ограничават месните, рибните и гъбните бульони и сосове, подправките.

• Количеството на течностите да не е по-малко от 1,5-2 л дневно, за да се избегне прекомерната концентрация на урината и за промиване на пикочните пътища. Да се внимава обаче с течностите при пиелонефрит с отоци.

• Колкото повече витамини се приемат, толкова по-добре.

• Солта се ограничава до 8 г, когато болестта е съпроводена с артериална хипертензия.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Калина лечителката

Калината (Viburnum opolus) е измежду любимите храсти, които украсяват парковете и градините. През пролетта тя радва със своите белоснежни цветове, а през есента се отрупва с рубиненочервени плодове. П...

Грахът като лекарство

Грахът е древно културно растение, известно от 4 в. преди н.е. Учените считат за негова родина Крим, Кавказ, Средна Азия и Иран. По тези места и днес се среща диворастящ грах. Вероятно той е бил култи...

Кокиче премахва старческото треперене

Кокичето има силно лечебно действие и затова намира приложение в лечението на редица болести. То засилва слюноотделянето и потоотделянето, стеснява зениците. Прилага се при парези от различен характ...

Вредните храни не са чак толкова страшни

Разбира се, картофите, хлябът, маслото, колбасите, шоколадът, пицата, фъстъците определено вредят на фигурата. Но не и на здравето ни. Стига да ги консумираме в умерени количества, тези обвинявани в к...

Начало