Хранене при ревматодоиден артрит
Доскоро се смяташе, че храната не влияе на самочувствието на болни от артрит. Чуждестранни учени обаче откриха връзката между артрита и поносимостта на хранителните продукти. Ескимосите например не страдат от ревматодоиден артрит, а в храненето им преобладават рибата, рибеното масло, рязко са ограничени животинските мазнини и млечните продукти. Хората от Средиземноморието също рядко страдат от това заболяване - основата на диетата им са плодовете, ядките, зеленчуците, бобовите храни, зехтинът и рибата. Учените внимателно анализираха менюто на пациенти с ревматодоиден артрит. Установено е, че до обостряне на възпалителните процеси в ставите водят царевицата, пшеницата, свинското месо, цитрусовите плодове, млякото, овесът и ръжта. Пациенти с ревматодоиден артрит имат непоносимост към тези храни. Еднозначно благоприятно действие оказват плодовете и зеленчуците. Затова учените днес търсят най-рационалните диети при ревматодоиден артирт.
В САЩ е много разпространена диетата на Донг.
Тя изключва химически добавки, консерванти, цитрусови плодове, червено месо, билки и млечни продукти. Според финландски ревматолози при болни от ревматодоиден артрит е най-ефективна суровата зеленчукова диета, обогатена с лактобактерии. Тази храна се нарича „жива", защото не съдържа животински продукти, рафинирани храни и сол. Използват се покълнали семена. В диетата се включват задължително макро- и микроелементи - желязо, цинк, витамини. Недостатък на диетата е недостигът на белтъчини.
Скандинавската диета
Най-голям успех в лечението на ревматодоидния артрит в диетите постигнаха скандинавските ревматолози. Скандинавската диета се спазва трудно, но постига забележителни резултати.
Особености на диетата
Първите 7-10 дни се спазва нискокалорична диета. Допускат се само билкови чайове, зеленчукови бульони, картофена и магданозена отвара, сокове от моркови и цвекло, чесън. Плодовите сокове са забранени.
Следва зеленчукова диета, която се спазва 3,5 месеца. Разрешени са всички зеленчуци, ориз, соя, плодове, ядки. Забранени са зърнените храни и продуктите от тях, месо, риба, яйца, млечни продукти, захар, цитрусови плодове, подправки, алкохол, кафе, консерванти, сол.
След това диетата се разширява - разрешени са зърнени храни, мляко, кашкавал, извара, ограничаване на солта. Млечно-вегетарианската диета се спазва една година и повече. Задължително се приемат витаминно-минерални комплекси.
Болни от ревматодоиден артрит използват диетата с години и имат добри показатели. Скандинавската диета не помага само при артрит, но и при хипертония, язва, затлъстяване.
Руска диета
Първа закуска - 8 часа: салата от пресни домати и краставици, омлет от белтъците на две яйца, каша от елда с вода и зехтин - 250 г, зелен чай без захар.
Втора закуска - 11 часа: ябълки - 100 г.
Обяд - 14 часа: зеленчукова супа, варено месо - 60 г, задушени тиквички, компот от плодове без захар.
Следобедна закуска - 17 часа: несладка плодова салата, сухари.
Вечеря - 19 часа: варена риба - 100 г, варени картофи с растително масло, чай със захар.
За целия ден: хляб бял - не повече от 150 г, ръжен хляб - 100 г, захар - не повече от 30 г.
Супа с мляко
Предназначена за диета при ревматодоиден артрит
Прoдукти: 1 кг кисело мляко, 3 чаши студена преварена вода, 2 варени цвекла, 2 пресни краставици, 1 глава лук, 4 варени картофа, магданоз и копър,сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Зеленчуците се нарязват на дребно, магданозът и копърът - се накълцват наситно и се претриват със солта. Всичко се смесва. Подготвените зеленчуци се заливат с охладеното мляко, разредено с вода.
Автор: Димитрина Даневска