Диетични рецепти » Вълшебната лечебна сила на канелата

 Вълшебната лечебна сила на канелата

Омайващият аромат на канела е познат на всеки от нас. От стари времена хората са я използвали в кулинарията, парфюмерията, дори и за правене на магии. В древността канелата е била ценна като златото. Според съвременните учени тя е полезна за човека. Помага ни да се справим с тежки заболявания, включително и с диабета.
Канеленото дърво произхожда от Шри Ланка, Югозападна Индия, Южен Китай. Днес се култивира не само там, но и в Индонезия, Гвинея, Бразилия, Ямайка и Мадагаскар. Съществуват няколко вида канела, но най-ценна е цейлонската. Истинската цейлонска канела се получава от кората на вечнозелено тропическо дърво, достигащо на височина 6-12 м. Листата са яйцевидни, целокрайни, дълги до 20 см. Цветовете са бяло-жълти, събрани в класовидни съцветия нарядко по дървото. Цъфти през януари. Когато започне дъждовният сезон, белят с меден нож кората от две-тригодишните растения - това става много по-лесно при висока влажност. Първо отстраняват грубия външен слой, а след това снемат нежната вътрешна кора. Изсушената кора отвън е светлокафява, а отвътре тъмнокафява с приятен аромат и сладникаво-лютив, горчив вкус.

Дървото – легенда

За съвременния човек канелата е само подправка. Ако погледнем назад в историята, ще разберем, че канеленото дърво е било свещено за древните хора, а получаваната от него подправка се е ценяла изключително високо. Ще ви припомним най-известните исторически факти, които свидетелстват за това:

• В Стария завет пише, че канелата е била по-ценна от златото.
• Римският император Нерон убил жена си в пристъп на ярост. В знак на разкаяние е заповядал да изгорят годишния запас от канела на погребението й.
• В Гърция за 35 кг канела са давали 5 кг сребро. А в другите страни са я оценявали 15 пъти по-скъпо.
• На езика на цветовете през викторианската епоха канелата е означавала: “Моята съдба е във вашите ръце”. В Австрия влюбените са си разменяли букети, в които задължително е присъствала канела - символ на нежността и любовта.

Ароматното лекарство стимулира сърцето, пази от затлъстяване

Канелата е не само вкусна, но и изключително полезна добавка към храната. Тази уникална подправка притежава общоукрепващо, противомикробно, противовъзпалително, спазмолитично и кръвоспиращо действие. Тя стимулира сърдечната дейност, регулира нередовната и болезнена менструация, подобрява обмяната на веществата и предпазва от затлъстяване. Чаят от канела понижава кръвното налягане, действа пикочогонно и разтваря камъните в пикочния мехур. Освен това отстранява гнилостните и отровни вещества от организма. Затова се препоръчва при отравяния.
Канелата се използва при нервни разстройства и натрапчиви състояния. Например в арабския трактат “Съкровищница на лекарства” се казва, че канелата “подобрява настроението и развеселява, укрепва мозъка и сърцето, изсушава излишната влага в мозъка”. Успокоява болката в зъбите и подобрява зрението. Помага при простуда, кашлица, хроничен бронхит и загуба на гласа.

Спасение за диабетиците

Неотдавна група американски учени са открили, че канелата значително облекчава протичането на захарния диабет от втори тип. Лечебното действие на подправката се дължи на способността й да повишава чувствителността на клетките към инсулина и многократно да ускорява извеждането на гликозата от плазмата на кръвта. В организма канелата се превръща в инсулиноподобно вещество, което притежава свойството да активира инсулиновите рецептори и да усилва действието на инсулина. Ето защо американските лекари препоръчват на диабетиците всеки ден да приемат канела. Очаква се да започнат клинични изпитания за лечение на диабет с екстракт от канела.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Хризантемата

В много страни жълтото е цветът на раздялата. Но в Япония и Китай сред най-красивите подаръци са жълтите хризантеми, дарени на празник в знак на обич и преданост. Легендата В древни времена...

Лещата - неподозирано лекарство

Родината на лещата е Югодападна Азия, където тя се отглежда вече четири хилядолетия. От всиечки бобови растения лещата има най-високо съдържание на белтъчини – повече от 40 процента от съдържанието. ...

Джинджифилът пази от рак на дебелото черво

Джиндифилът редуцира риска от рак на дебелото черво, тъй като потиска възпалителните процеси в червата, става ясно от ново научно проучване. Изследванията досега многократно показват, че овладяването ...

Колко калории са ни нужни?

Те ни дават енергията, необходима за доброто функциониране на сърцето, мозъка, мускулите... Но от какво точно количество се нуждае човек, това май знаят малцина. Докато спим например, тялото ни изразх...

Начало