В превод от латински карамфил означава “цвете на Зевс” или “божествено цвете”. Това е многогодишно растение с тъничко стъбло и нежни цветове. С лечебна цел се използва тревата, събрана по време на цъфтежа. Препаратите, приготвени от карамфила, имат противомикробно, кръвоспиращо, противовъзпалително и обезболяващо действие, те повишават тонуса на матката и помагат за заздравяването на рани.
ЛЕЧЕБНИ РЕЦЕПТИ С КАРАМФИЛ
При вътрешно кръвотечение:
1,5 с. л. смляна трева се залива с 1 чаша кипяща вода. Кисне 2-3 часа, след което се прецежда. Приема се по 1 с. л. 3 пъти дневно 15 мин преди хранене.
При маточно кръвотечение ( в т. ч. след раждане или аборт):
2 ч. л. смляна трева се заливат с 1 чаша кипяща вода. Кисне в термоса 4-5 часа и се прецежда. Приемат се по 2 с. л. 4-5 пъти дневно 30 мин преди ядене.
При тахикардия и сърдечни болки като допълнително средство при лечението:
1 ч. л. смляна трева се залива с половин чаша кипяща вода. Кисне 8 часа и се прецежда. Приема се по 2 с. л. 2-3 пъти дневно 15-20 мин преди ядене.
При радикулит:
Смляната карамфилена трева се попарва с кипяща вода, леко се изстудява и се прави компрес на болното място. След 2-3 часа компресът се снема, кожата се изтрива и тялото се завива с памучна завивка.
При ставни болки:
Шепа смляна трева се залива с 1/5 чаша кипяща вода. Кисне 15 мин., след което в топлата настойка се намокря марля и с нея се прави компрес за 1-2 часа на болното място.
При ухапване от комари:
2 с. л. смляна трева се залива с половин чаша кипяща вода. Кисне в термоса 8 часа. Прецежда се, отстранява се суровината и се намазван у,хапаните места.
При скрофулоза:
1 чаша смляна трева се залива с 1 л кипяща вода, след което ври на слаб огън 10 мин. Кисне 1 час и се прецежда. Отварата се излива в топла вода с температура 38-39°С. Вземат се вани по 10-15 мин през ден 1 час преди спане. Правят се 12-15 процедури.
ВНИМАНИЕ! Препаратите от тревистия карамфил не се препоръчват при тромбофлебит и бременност.
Омайващият аромат на канела е познат на всеки от нас. От стари времена хората са я използвали в кулинарията, парфюмерията, дори и за правене на магии. В древността канелата е била ценна като златото. ...
Солта е позната на човечеството от стари времена отначало като вкусова подправка, а после като консервант. Едно от основните й значения е, че задържа водата в клетките и тъканите. При недостиг на сол ...
Организмът на жената преживява драматични промени през пубертета, след като стане майка, по време на менопаузата. Точно по тази причина тийнейджърките и зрелите дами пълнеят по различен начин и съотве...
Количество холестерол в 100 г продукт Плодове и зеленчуци 0 Безсолен бял хляб 1 мг Растителни масла 1 мг Обезмаслено прясно и кисело мляко 2 мг Оризови макарони 2 мг Прясно мл...