Диетични рецепти » Градинският карамфил лекува

 Градинският карамфил лекува

В превод от латински карамфил означава “цвете на Зевс” или “божествено цвете”. Това е многогодишно растение с тъничко стъбло и нежни цветове. С лечебна цел се използва тревата, събрана по време на цъфтежа. Препаратите, приготвени от карамфила, имат противомикробно, кръвоспиращо, противовъзпалително и обезболяващо действие, те повишават тонуса на матката и помагат за заздравяването на рани.

ЛЕЧЕБНИ РЕЦЕПТИ С КАРАМФИЛ

При вътрешно кръвотечение:

1,5 с. л. смляна трева се залива с 1 чаша кипяща вода. Кисне 2-3 часа, след което се прецежда. Приема се по 1 с. л. 3 пъти дневно 15 мин преди хранене.

При маточно кръвотечение ( в т. ч. след раждане или аборт):

2 ч. л. смляна трева се заливат с 1 чаша кипяща вода. Кисне в термоса 4-5 часа и се прецежда. Приемат се по 2 с. л. 4-5 пъти дневно 30 мин преди ядене.

При тахикардия и сърдечни болки като допълнително средство при лечението:

1 ч. л. смляна трева се залива с половин чаша кипяща вода. Кисне 8 часа и се прецежда. Приема се по 2 с. л. 2-3 пъти дневно 15-20 мин преди ядене.

При радикулит:

Смляната карамфилена трева се попарва с кипяща вода, леко се изстудява и се прави компрес на болното място. След 2-3 часа компресът се снема, кожата се изтрива и тялото се завива с памучна завивка.

При ставни болки:

Шепа смляна трева се залива с 1/5 чаша кипяща вода. Кисне 15 мин., след което в топлата настойка се намокря марля и с нея се прави компрес за 1-2 часа на болното място.

При ухапване от комари:

2 с. л. смляна трева се залива с половин чаша кипяща вода. Кисне в термоса 8 часа. Прецежда се, отстранява се суровината и се намазван у,хапаните места.

При скрофулоза:

1 чаша смляна трева се залива с 1 л кипяща вода, след което ври на слаб огън 10 мин. Кисне 1 час и се прецежда. Отварата се излива в топла вода с температура 38-39°С. Вземат се вани по 10-15 мин през ден 1 час преди спане. Правят се 12-15 процедури.

ВНИМАНИЕ! Препаратите от тревистия карамфил не се препоръчват при тромбофлебит и бременност.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Калцият ни помага да се вталим

Напоследък учените от нсе повече страни съобщават, че са стигнали до едно много интересно за всички закръглени хора заключение. Според тях калцият – ако го приемаме в дози от 400 до 1000 мг дневно, пр...

Калината - помага на жените

За лечебни цели се използват плодовете, кората, цветовете и даже семената и листата на калината. Плодовете се събират през септември, кората – през ранната пролет, а цветовете – по време на растежа пр...

Чесънът – домашният лекар

Преди три хиляди години в най-древния индийски трактат за Аюрведа са нарекли чесъна чудо на природата. Действително това растение има чудодейни свойства. В чесъна се съдържат над 25 % въглехидрати, 6...

Съдържание на холестерол в храните

Количество холестерол в 100 г продукт Плодове и зеленчуци 0 Безсолен бял хляб 1 мг Растителни масла 1 мг Обезмаслено прясно и кисело мляко 2 мг Оризови макарони 2 мг Прясно мл...

Начало