Диетични рецепти » Хронодиета за отслабване

 Хронодиета за отслабване

Шоколад, сушени плодове, пържоли, сирена... Можете да си ги позволите, дори ако ви се налага да отслабнете, стига да знаете кога точно да ги консумирате. Светлина по въпроса хвърлят френските лекари Ален Дьолабос и Мариан Симон, разработили ефикасна хронодиета, съобразена с различните часове на деня. Новият режим за вталяване ни позволява да се храним добре сутрин, обяд и вечер със закуска в 16 часа, приемайки около 1400 калори. През останалото време обаче не бива да се яде нищо, алкохолът също е забранен. Според нейните създатели диетата ни гарантира отслабване с 4 кг на месец, при това без да почувстваме умора и без кожата на тялото и лицето ни да загуби еластичността си.

Закуската

100 г сирене + 70 г хляб + 20 г масло + чай или кафе без захар
Сутрин организмът ни произвежда големи количества липази - ензими, разграждащи мазнините, затова спокойно можем да си позволим масло и сирене. След закуската започва и отделянето на инсулин от надбъбречната жлеза, той пък гарантира изгарянето докрай на въглехидратите от хляба.

Важно е да знаете:

• Ако ви е трудно да изядете такова голямо количество сирене, заместете го с кофичка кисело мляко.
• Преди да закусите, веднага след ставане от леглото, трябва да изпиете голяма чаша вода, за да активизирате отделянето на стомашни сокове.
• За да не ви омръзне диетата, от време на време замествайте сиренето с два тънки резена шунка и две яйца. Не правете това много често, защото с шунката и яйцата не си доставяте нужното количество калций.
• Ако сте от хората с голям апетит сутрин, диетата ви разрешава и сока от един грейпфрут, който обаче се консумира поне половин час по-рано.
• В никакъв случай не се лишавайте от закуска, защото не сте гладни, закъснявате и т. н. Дори да нямате навика да ядете каквото и да било сутрин, създайте си го и ще се чувствате много по-добре през остатъка от дните си.

Обядът

250 г месо + порция ориз или картофи (само печени или варени)
В средата на деня се наблюдава свръхпроизводство на протеази - ензими, участващи в усвояването на протеините. Точно по тази причина обядът се състои от едно-единствено ястие - месо с гарнитура от ориз или картофи. Храната засища, но нито създава чувство за тежест в стомаха, нито приспива мозъка.

Важно е да знаете:

• Можете да ядете всякакво месо - свинско, телешко, агнешко, пилешко, дреболии. Приготвяйте ги както си искате, дори със сос.
• Щом не обичате картофи и ориз или пък ви омръзнат, заменете ги с 50 г хляб.
• След като свалите половината от излишните килограми, включете в обяда си салата от пресни зеленчуци и чаша ки село мляко, като при това ограничите месото до 150 г.
• Не е лесно всеки ден да се изяждат наведнъж по 250 г месо, но не се поддавайте на изкушението да консумирате по-малко от препоръчваното от диетолозите количество.

Закуската в 16 часа

30 г черен шоколад или 30 г сушени плодове + 1 пресен плод или прясно изцеден плодов сок
Следобед нивото на инсулин в кръвта ни е най-високо. За да не се стигне до хипогликемична криза, свързана с прилошаване, причерняване пред очите, аритмия и др., ние се нуждаем от въглехидрати. За предпочитане е да си ги доставим с плодове, които освен всичко друго са пълни с витамини и минерали. Добро решение е и черният шоколад - съдържащият се в него магнезий повишава настроението и тонуса.

Важно е да знаете:

• Между обяда и следобедната закуска трябва да минат поне 4 часа.
• Особено добре върху организма ви ще подейст-
• ва комбинацията от пресни и сушени плодове (сливи, кайсии, стафиди).

Вечерята

250 г риба или 150 г нетлъсто месо + порция зелени зеленчуци
Вечер организмът ни отделя най-малко ензими, участващи в храносмилателните процеси, затова не трябва да претоварваме стомаха си. Няма обаче да изпитаме кой знае какъв глад, след като сме си подложили със следобедната закуска, още повече, че вечерята е богата на засищащи протеини и сурови зеленчуци, източник на минерали, витамини, фибри.

Важно е да знаете:

• Не сте длъжни да вечеряте, ако нямате апетит. Все пак не прескачайте прекалено често това хранене, за да не разбалансирате диетата си и да не се лишите от толкова полезните за организма белтъчини.
• Най-добре е вечер да ядете риба, но решите ли да я заместите с месо, не се спирайте на свинското, а на пилешкото.
• Ако все пак усетите глад късно вечерта, изпийте голяма чаша вода или билков чай.
• След като свалите първите килограми, добавете към последното за деня ядене чаша обезмаслено кисело мляко.
• В никакъв случай не вечеряйте прекалено късно. За да имате добър апетит на сутринта, между вечерята и закуската трябва да минат най-малко 10 часа.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Подбелът лекува кашлицата

Още през март пробиват цветовете на подбела и цъфтят до края на април. Това е многогодишно тревисто растение, което се среща из сенчестите и влажни ронливи места, покрай бреговете на деретата и поточе...

15 продукта срещу рака

Учените непрекъснато откриват нови продукти, предпазващи от рака. При това те са обикновени и лесно се приготвят. „Провокаторите” за появата на раковите образувания са може би много на брой, но и до...

Невенът лекува черния дроб

Древногръцкият лекар Диоскорид (1 в. от новата ера) използвал широко в своята практика невенът. С него лекувал болести на черния дроб, на далака и жлъчния мехур. Благодарение на целебното растение той...

Морковът - крал на зеленчуците

Този кореноплод е истинско съкровище. В него има няколко пъти повече в сравнение с останалите зеленчуци провитамин А. А именно той поддържа здраво сърцето, нормализира формулата на кръвта, подобрява и...

Начало