Диетични рецепти » Отслабвайте бавно, но завинаги

 Отслабвайте бавно, но завинаги

За ефективното сваляне на килограми разговаряме с д-р Донка Байкова, доктор по медицина, специалист по хранене и диетика.

- Доц. Байкова, вие винаги сте давали много полезни съвети на нашите читатели за диетите и за освобождаването от излишните килограми. Днес те имат към вас конкретни въпроси, първият от тях е - какво е мнението ви за разделното хранене?

- Разделното хранене има своето място в диетотерапията на затлъстяването, тъй като храната, която се приема по разделен начин, например въглехидрати със зеленчуци (картофи със зеленчук) или съответно белтъци със зеленчуци (месо със салата) не се усвояват добре от организма. Налага му се физиологичните потребности от хранителна енергия да се допълват от разградените мазнини. По този начин човекът отслабва, но великата биологична адаптация (приспособяване) на организма допринася за повишаване на тази усвояемост на приетата по разделен начин храна и принципът още през третата седмица престава да е ефективен.

- Вярно ли е, че драстичните едноседмични диети, които свалят ударно 5-6 килограма, много скоро дават обратен ефект? Теглото се възстановява и дори се трупат няколко допълнителни килограми.

- Да, когато организмът ударно губи килограми, стремежът, при евентуални грешки в следващия период, е те да се възстановят задължително. Организмът няма време да се приспособи към ниското тегло. Известен биологичен феномен е т. нар. памет на мастната клетка, при което организмът „помни" големината и формата на мастната клетка. И така щом едно тегло е било наше три месеца, организмът непрекъснато се стреми да се връща към него. Ние, експертите, препоръчваме кривата на редукцията да бъде 1 -1,5 кг седмично, за да е трайна.

- Какво да избере човек, който се бори със затлъстяването: хапчетата, които са толкова много в аптеките, или да заложи на умерените диети, които дават по-бавен, но по-траен ефект.

- За съжаление идеалното хапче, предназначено да стопи килограмите ни, все още не е измислено. Таблетките могат само да потиснат апетита, а ние сами да ограничим приема на храна. Ако имаше „идеалното хапче", американците нямаше да имат най-сериозния проблем със затлъстяването, защото в света те най-много работят в тази област. Умерените диети водят до промяна на хранителните навици, а плавната крива допринася за задържане на постигнатото ниско тегло, което може би е най-важното. В моята практика рекорд в отслабването е с 84 кг на 32-годишен мъж от София. Той постигна този резултат за 10 месеца, но вече 2 години задържа ниското си тегло и никога не е имал здравословен проблем и физиологичен дискомфорт в отслабването.

- Е, добре, каква е рецептата ви за дама, която иска за няколко месеца да се освободи от 12-15 кг, например? Възможно ли е да го направи?

- Да, възможно е да го направи. Свръхтеглото е коригируем фактор в един процес. Която и диета да приложи, ще направи първата стъпка надолу от 3-4 килограма. Важното обаче е процесът на отслабване да продължи и да се включи в последващия режим, който трябва да определи само специалистът по хранене и диететика. Тогава вече индивидуално, защото в зависимост от възрастта на дамата, придружаващите я болести, двигателната активност и други фактори, специалистът по хранене и диететика е този, който ще
назначи безвреден, без рискове за хранителни дефицити режим, безвреден за здравето и с резултат - редукция на теглото.

-Безвредни ли са хранителните добавки? Може ли да сме сигурни, че всичко, което ни се предлага, е с добро качество. Всъщност върху какво влияят тези добавки?

- Хранителните добавки са обогатители на диетата. В този смисъл, да, те са безвредни. Те нямат претенции да лекуват от болести, но в същото време те повлияват благоприятно върху структурата и функцията на определени органи и системи.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Как се вземат лекарства?

Начинът, по който се вземат лекарствата, е от значение за тяхната ефикасност. 1. Хапчетата се пият с голямо количество вода. Тя улеснява абсорбирането им и ускорява лечебното въздействие. 2. Не см...

Хранене при желязодефицитна анемия

От няколко години имам желязодефицитна анемия и непрекъснато взимам без особен резултат различни лекарства. Моля да ме насочите кои храни съдържат повече желязо, за да намаля (и ако е възможно да спра...

Хронодиета за отслабване

Шоколад, сушени плодове, пържоли, сирена... Можете да си ги позволите, дори ако ви се налага да отслабнете, стига да знаете кога точно да ги консумирате. Светлина по въпроса хвърлят френските лекари А...

Тагетесът лекува женски болести

Почти няма българска градина, в която да не се отглежда тагетес. В различните краища той е познат като турта или камшица. Това е едно от най-обичаните градински цветя по цял свят. В зависимост от сорт...

Начало