Диетични рецепти » 14 приятели на стройната фигура

 14 приятели на стройната фигура

Свалянето на излишните килограми е продължителна и неприятна процедура. Но ти можеш да се спасиш от кошмарните диети, ако спазваш няколко прости правила.

Правилата:

1. Отгатни от какво най-много се страхува твоята талия? Не знаеш ли? От сандвичите, разбира се! По-скоро се откажи от тях, по-добре изяж парче печено телешко. Така ще получиш 400 ккал вместо 500.

2. Не си представяш лятото без сладолед, но всеки път, вкусвайки от рогчето, въздъхваш? Не страдай! Изяж шепа пресни ягоди, залети със сметана (всичко 140 ккал).

3. Запазвай в хладилника шоколадово мляко. Когато ти се прияде нещо сладко, налей си 1/2 чаша охладено вкусно мляко (това е всичко 79 ккал) и го изпий на малки глътки.

4. Не е нужно хладилникът да се заключва. Достатъчно е да направиш ревизия на съдържанието. Избягвай мазните и силно калорични продукти. И тогава няма да те е страх да отваряш хладилника.

5. Откажи се от майонезите, кетчупите и сосовете тип “бешамел”. Наблягай на горчицата. Тъмна, светла, мека, лютива, всички тези сортове съдържат от 4 до 10 ккал на 1 супена лъжица, а мазнина в тях няма изобщо или много малко.

6. Какво ти най-често поднасяш за гарнитура на риба и месо? Картофи или макарони? Защо трябва да натоварваш така стомаха?! Предлагаме да се заменят със зеленчуци.

7. Отнасяй се към покупката на продукти с цялата сериозност. Чети надписите на опаковката! Спазвай принципа: по-малко, но по-хубаво.

8. Почетно място на твоята маса трябва да заемат всички цитрусови плодове плюс красавецът ананас. Южните кисело-сладки плодове прекрасно разграждат мазнините, а сокът от цитрусови “умиротворява” ненавреме развилия се апетит.

9. Грижата за красотата на поднасяните храни е просто необходима - това подобрява храносмилането!

10. В детството мама винаги казваше “не бързай, яж бавно”. По-често си спомняй тези думи и добре дъвчи всяко късче. Така по-бързо ще се наситиш.

11. Яж по часове и не по-малко от 5 пъти дневно. Така ще се предпазиш от внезапни кризи на глад. Не забравяй, че порциите трябва да са малки - колкото шепата.

12. Избягвай кифли и тестени изделия с мая. Предпочитай хляб от грубо смляно брашно и не днешен, а вчерашен. Старай се да нарежеш хляба на тънки филийки.

13. Един път в седмицата, например в петък, си позволявай лакомства: например пасти, торти, шоколад, коктейли. Да се поглезиш от време на време е много полезно!

14. За приготвяне на салати използвай олио с най-силен аромат, тогава ще ти потрябва по-малко количество: зехтин студено пресован, олио от орехи.

Автор: Весела СТЕФАНОВА

Представяме Ви:

Вълшебната лечебна сила на канелата

Омайващият аромат на канела е познат на всеки от нас. От стари времена хората са я използвали в кулинарията, парфюмерията, дори и за правене на магии. В древността канелата е била ценна като златото. ...

Грах изхвърля бъбречните камъни

Грахът е древно културно растение, известно от 4 в. преди н.е. Учените считат за негова родина Крим, Кавказ, Средна Азия и Иран. По тези места и днес се среща диворастящ грах. Вероятно той е бил култи...

Гроздовите семки са силни антиоксиданти

В съвременните условия все повече нараства интересът към антиоксидантите – вещества, които очистват организма от вредните свободни радикали и пречат за развитието на много болести. Тези вълшебни вещес...

Карамфиловото дърво

Домакините познават добре подправката карамфил, а стоматолозите още по-добре. Освен в зъболечението, карамфилът намира приложение и в парфюмерията. Какво знаем за тази екзотична подправка? П...

Начало