Кулинарни рецепти » Мешана лютеница

 Мешана лютеница

Продукти:

• 2,5 кг червени чушки
• 2,5 кг зелени чушки
• 2 кг червени домати
• 2 кг зелени домати
• 1 кг моркови
• 1 кг картофи
• 500 г карфиол
• 1 люта чушка
• 4 ч.ч. олио
• 5-6 с.л. ситно нарязан магданоз
• 5-6 с.л. ситно нарязани листа от целина
• 1-2 с.л. ситно нарязан копър
• 1 1/2 к.ч. захар
• 1 1/2 к.ч. сол
• бахар, кимион
• индийско орехче, черен пипер

Начин на приготвяне:

Почистваме чушките от дръжките и семената, попарваме ги за кратко във вряща вода и ги прекарваме през месомелачка. Бланшираме доматите, обелваме ги и ги настъргваме на едро ренде. Сваряваме картофите и ги прекарваме през преса. Сваряваме морковите и карфиола и ги пасираме /или ги прекарваме през месомелачка/.

Варим доматите на умерен огън. Щом се посгъстят, прибавяме останалите зеленчуци и продължаваме да варим, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Когато лютеницата се сгъсти, сипваме олиото и прибавяме наситнените зелении, захарта, солта и подправките. Разбъркваме и отстраняваме от огъня.

Разпределяме още горещата лютеница в затоплени буркани. Затваряме и стерилизираме 50 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Нещо като ябълков пай

Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Тиквеник с ябълки

Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...

Начало