Продукти:
• 300 г бисквити
• 4 яйца+1 белтък
• 500 мл прясно мляко
• 1 1/2 ч.ч. захар
• 60 г шоколад
• 2 ванилии
• 6 листа желатин
• 2 с.л. ликьор или ром
Начин на приготвяне:
Накисваме желатина в студена вода, след което го отцеждаме.
Отделяме белтъците на две от яйцата, а жълтъците разбиваме заедно с останалите 2 яйца и 1/2 ч.ч. захар. Прибавяме млякото, слагаме на огъня и продължаваме да бием, докато сместа заври.
Сваляме от огъня и при непрекъснато бъркане прибавяме шоколада, разтопен с 3 с.л. вода, ванилиите и желатина, разтворен в 6 с.л. гореща вода.
Отделно натрошаваме бисквитите и ги напръскваме с ликьора. Наливаме топлия крем, разбъркваме и изсипваме сместа в охладен съд с обло дъно. Оставяме да престои няколко часа в хладилник.
Сваряваме гъст сироп от останалата захар и 1/2 ч.ч. вода. Разбиваме белтъците на гъст сняг и при непрекъснато разбиване изсипваме на тънка струйка горещия сироп.
Обръщаме облия съд върху подходяща чиния и с нож нахвърляме върху тортата изстиналия белтъчен крем, без да го заглаждаме. Отгоре поръсваме с настърган шоколад или слагаме тук там малки разноцветни бонбончета-топчета. В основата на тортата подреждаме във вид на венче малки борови клончета.
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...
Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...
Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...