Продукти:
• 700 г тлъсто телешко месо
• 1 ч.ч. разтопено краве масло
• 2 глави лук
• 250 г гъби
• 5-6 картофа
• 2-4 чушки
• 1 патладжан
• 3-4 домата
• 1 ч.л. червен пипер
• 2 с.л. ситно нарязан магданоз
• сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на хапки, които посоляваме и слагаме в глинен гювеч. Прибавяме половината от маслото и нарязания на филийки лук. Запичаме в умерена фурна, като от време на време разбъркваме. Когато месото се зачерви, а лукът стане прозрачен, поръсваме червения пипер и наливаме 1 ч.ч. гореща вода.
Отделно в останалата мазнина последователно запържваме нарязаните на филийки картофи, нарязаните на по-едри парчета чушки, нарязания на кубчета и отцеден патладжан и едро нарязаните гъби.
Слагаме всички изпържени продукти в гювеча, а накрая изсипваме и мазнината от пърженето. Посоляваме, наливаме топла вода, която да покрие продуктите и печем 1 час на умерен огън. После намаляме огъня и продължаваме да печем, докато ястието остане на мазнина.
Накрая покриваме с нарязаните на кръгчета домати и запичаме още десетина минути. Поднасяме гювеча топъл, поръсен със ситно нарязан магданоз.
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...
Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...