Кулинарни рецепти » Студен доматен сос

 Студен доматен сос

Продукти:

• 4 кг добре узрели домати
• 8 едри глави кромид лук
• 2 ч.ч. винен оцет
• 3 с.л. сол
• 2 с.л. сладък червен пипер
• 150 г захар
• 8 зърна черен пипер
• 1 парче канела /около 5 см/
• 1 щипка настърган корен от исиот
• настърганата кора на 1 и 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

Обелваме доматите, нарязваме ги на парчета, а обеления лук – на тънки филийки. Слагаме ги с всички изброени продукти в емайлирана тенджера и ги варим на умерен котлон около 1 час, като периодично разбъркваме.

Добре сварената смес прецеждаме през ситно сито и още гореща я наливаме в буркани, които затваряме. Като изстинат парафинираме капачките и прибираме бурканите на проветриво и сухо място.

Автор: Галина Илиева, Видин

Представяме Ви:

Миди с масло и чесън

Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Точен тиквеник

Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...

Зимен миш-маш

Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...

Начало