Кулинарни рецепти » Студен доматен сос

 Студен доматен сос

Продукти:

• 4 кг добре узрели домати
• 8 едри глави кромид лук
• 2 ч.ч. винен оцет
• 3 с.л. сол
• 2 с.л. сладък червен пипер
• 150 г захар
• 8 зърна черен пипер
• 1 парче канела /около 5 см/
• 1 щипка настърган корен от исиот
• настърганата кора на 1 и 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

Обелваме доматите, нарязваме ги на парчета, а обеления лук – на тънки филийки. Слагаме ги с всички изброени продукти в емайлирана тенджера и ги варим на умерен котлон около 1 час, като периодично разбъркваме.

Добре сварената смес прецеждаме през ситно сито и още гореща я наливаме в буркани, които затваряме. Като изстинат парафинираме капачките и прибираме бурканите на проветриво и сухо място.

Автор: Галина Илиева, Видин

Представяме Ви:

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Лучник с пиле

Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...

Раклети

Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Начало