Продукти:
• 4 тиквички
• 4 домата
• 4 глави лук
• 250 г сирен
• 2 с. л. зехтин
• 4-5 скилидки чесън
• 3 с. л. прясна мащерка
• бял пипер, сол
Начин на приготвяне:
Загряваме част от зехтина в тиган на умерена температура. Добавяме нарязания на тънки филийки лук и задушаваме 10 минути - до златисто. Прибавяме пресования чесън и задушаваме още 1-2 минути. Изваждаме от тигана и разстиламе равномерно на дъното на намазана с малко зехтин кръгла тавичка. Поръсваме с малко мащерка.
Нарязваме доматите на тънки филийки. В купа смесваме нарязаните на филийки тиквички и половината от мащерката и поръсваме с част от солта и зехтина. Настъргваме сиренето и запазваме половината за поръсване отгоре.
Като започваме от края на тавичката, нареждаме ред леко застъпващи се доматени филийки, ред тиквички, ръсейки помежду им малко настъргано сирене. Повтаряме така, докато тавичката се напълни. Подправяме с белия пипер, посоляваме и заливаме с малко зехтин.
Смесваме заделеното сирене с останалата мащерка и наръсваме ястието. Печем във фурна загрята до 180 градуса. Оставяме ястието да се охлади поне 15 минути преди сервиране.
Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...
Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...
Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...