Продукти:
• 8 скилидки чесън
• 8-10 с. л. едро счукани орехови ядки
• 5 люти чушлета
• 3 кг червени домати
• 80 черни маслини без костилките
• 200 г кашкавал (или пушено сирене)
• 1 връзка мащерка
• 400 мл зехтин
• сол
Начин на приготвяне:
Изпичаме ореховите ядки в тиганче без мазнина до златисто и ги оставяме да изстинат. Обелваме чесъна. Нарязваме едро лютите чушлета. Обелваме доматите.
С пасатора пасираме на пюре чесъна, доматите, чушлетата, маслините, едро настъргания кашкавал или пушено сирене. Добавяме към пюрето зехтина и варим 1/2 час на огъня.
Сваляме от огъня и прибавяме ситно нарязаната мащерка, ореховите ядки и посоляваме на вкус. Разбъркваме добре.
Насипваме сместа в бурканчета, затваряме с капачки и стерилизираме 10 минути.
Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...