Продукти: (за 4 порции)
• 600 г кайма
• 2 глави лук
• 100 г краве масло
• 2 с. л. олио
• 1 с. л. доматено пюре
• 2 люти чушки
• 2 филии стар бял хляб (без кората)
• 2 яйца
• черен пипер, сол
• мазнина за пържене
• картофено пюре за гарнитура
Начин на приготвяне:
Прибавяме към каймата ситно нарязания лук, накиснатия и отцеден хляб, яйцата, черен пипер и сол на вкус, омесваме добре и оформяме малки (колкото орехчета) кюфтенца, които изпържваме в сгорещената мазнина.
Отделно загряваме маслото заедно с олиото и пържим в тях брашното, докато стане златисто. Прибавяме размитото с малко вода доматено пюре и възваряваме сос. Пускаме в него кюфтенцата и много ситно нарязаните люти чушки и варим десетина минути.
След това изваждаме кюфтенцата с решетеста лъжица и ги нареждаме върху картофеното пюре. Отделно в сосиера поднасяме прецедения топъл сос.
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...