Продукти: (за 2 порции) 
•	300-400 г шарено свинско месо
•	50 г солена сланина
•	1 ч.л. червен пипер
•	2 глави лук
•	½ к.ч. ароматно вино
•	1-2 с.л. сметана
•	1 скилидка чесън
•	сол 
•	брашно за овалване
•	мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Оформяме от месото пържоли, които начукваме, натриваме със сол и чесън и оставяме да престоят около половин час. 
Нарязваме на ситно лука и сланината, поръсваме ги с червения пипер и ги разбъркваме добре. 
В силно загрята мазнина изпържваме пържолите от двете страни. 
Изваждаме и в същата мазнина задушаваме сместа от лука и сланината. Когато лукът поомекне, поръсваме 1 ч.л. леко препечено брашно и поливаме с виното. Кипваме соса, посоляваме и варим 5-6 мин. 
Отстраняваме от огъня, прибавяме сметаната, разбъркваме, заливаме пържолите и поднасяме веднага.
              Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...
              Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...
              Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
              Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...