Продукти:
• 9 средно големи портокала
• 600 г кайма
• 1 глава лук
• 2 средно големи картофа
• 100 мл олио
• 50 г галета
• 50 г кашкавал
• 100 мл течна сметана
• 2 с.л. брашно
• 300 г ориз
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Срязваме 8 портокала на две равни части. Изстискваме сока и ги почистваме хубаво отвътре. Пускаме ги в студена вода и ги варим до омекване, като сменяме 3 пъти водата, за да не горчат.
Объркваме каймата със ситно нарязания лук, настърганите картофи, кората на останалия портокал, нарязана на много ситни кубчета, черен пипер и сол на вкус. Прибавяме и малко портокалов сок, но внимаваме сместа да не стане рядка.
С така приготвената кайма напълваме сварените половинки портокали и ги подреждаме в тава и заливаме с портокаловия сок и 50 мл олио. Печем ястието в умерена фурна. Малко преди да е готово, всяка половинка поръсваме с галета и настърган кашкавал и запичаме.
След като ястието е готово, прецеждаме останалия в тавата сос. Прибавяме брашно, сметана, черен пипер и сол на вкус и варим на слаб огън при непрекъснато бъркане 5-10 минути.
Отделно сваряваме ориза (може с бульон, останал ни от варенето на пиле или друго месо или от кубче). Прибавяме останалата мазнина - по-добре тя да е масло.
Сервираме по 2 половинки портокал в чиния върху подложка от ориз. Заливаме със соса.
Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...
Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...
Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...
Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...