Кулинарни рецепти » Бански специалитет

 Бански специалитет

Продукти: (за 4 порции)

• 4 шайби телешки джолан по около 300 г
• 3 пресни червени чушки
• 5 стари картофа
• 3 пресни домата
• 100 мл сухо бяло вино
• 1 главичка чесън
• сол, черен пипер, кимион

Начин на приготвяне:

Използваме задължително пръстен съд за печене. Слагаме джолана в пръстения съд и неосолен го варим до полуготовност (около 1 час и 30 мин).

Отцеждаме водата и подреждаме парчетата най-отдолу в съда. Поръсваме със сол, черен пипер и кимион, редим отгоре почистените и нарязани картофи, а след това – нарязаните домати и чушки. Сипваме виното и доливаме вода до половината на съда.

Захлупваме и замазваме капака с тесто. Варим още час – час и половина и отнемаме от огъня.

Слагаме в средата на чинията целия джолан с малка лъжичка в средата на кокала - за костния мозък, а наоколо подреждаме картофите, доматите и чушките. Заливаме със соса от печеното.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Карамел Му

Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...

Свински хапки със сини сливи

Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...

Сладки с извара

Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...

Картофена лазаня

Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...

Начало