Кулинарни рецепти » Калмари със сос

 Калмари със сос
(Финландия)

Продукти: (за 4 порции)

• 1 кг калмари
• 1 с. л. масло
• 1 с. л. брашно
• 1 глава лук
• 1 морков
• няколко скилидки чесън
• 1 с. л. доматено пюре
• 1 ч. ч. бяло вино
• няколко стръка мащерка
• листа от целина
• черен и червен пипер
• магданоз, сол
• мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

Начукваме добре калмарите, за да омекне месото им, после ги отваряме, като ги разрязваме с ножица отгоре надолу и ги изчистваме от вътрешностите. Потапяме ги за 5 мин в кипяща вода, изцеждаме ги и им обелваме кожата.

Нарязваме калмарите на парченца и ги запържваме. Прибавяме нарязаните на кръгчета лук и морков, скилидките чесън, доматеното пюре, виното, ситно нарязаните листа от целина и магданоз, черен и червен пипер, сол и 1 к. ч. топла вода. Похлупваме ястието и го оставяме да ври на умерен огън около 30 мин.

Малко преди да го отстраним от огъня, прибавяме ситно нарязаните листа от мащерка и маслото, предварително разтопено и разбъркано с брашното.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Рагу със спагети

Продукти: • 500 г спагети • 300 г свинско месо • 3 домата • 1 зелена чушка • 1 голяма глава лук • 5 скилидки чесън • 50 г настърган кашкавал • 1 дафинов лист • 100 мл сухо бяло в...

Маслени сладки с орехи

Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...

Начало