Продукти: (за 4 порции)
• 1 кг октопод
• 1 ч.ч. зехтин
• 300 г арпаджик
• 300 мл червено вино
• 1 глава лук
• 2-3 моркова
• 1 глава целина
• 100 г маслини без костилки
• 250 г гъби
• 2 домата
• черен и червен пипер
• бахар, магданоз, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме морковите и целината на кубчета и заедно с обеления арпаджик ги варим 15 мин в малко вода. Отцеждаме и запържваме сместа в половината от мазнината. В останалия зехтин запържваме нарязаните гъби.
Изваждаме гъбите и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Щом стане златист, прибавяме обелените и настъргани домати и пържим десетина минути. После наливаме виното, слагаме по 7-8 зърна бахар и черен пипер и задушаваме 15 мин на слаб огън.
Почистваме октопода, нарязваме го на парчета и го запържваме в мазнината от морковите и целината. Прехвърляме го при доматите, подправяме с червен пипер и сол на вкус и задушаваме 1-2 часа на слаб огън.
Разпределяме в чиниите за сервиране зарзавата, гъбите и маслините, прибавяме задушения октопод и поднасяме.
Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...
Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...
Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...