Кулинарни рецепти » Задушен октопод с лук и маслини

 Задушен октопод с лук и маслини

Продукти: (за 4 порции)

• 500 г октопод
• 2 с.л. зехтин
• 2-3 глави лук
• 2 с.л. доматено пюре
• 10-12 зелени маслини без костилки
• 1 с.л. каперси
• 1 с.л. ситно нарязан джоджен
• 1 ч.л. стрита мащерка
• 1 ч.ч. червено вино
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Почистваме и измиваме октопода. Начукваме го леко с чукче за месо и го нарязваме на малки хапки.

Нарязваме лука на ститно и го запържваме в сгорещения зехтин. Щом стане прозрачен, прибавяме октопода и пържим още няколко минути. После сипваме доматеното пюре и също го запържваме.

Наливаме виното, добавяме каперсите, мащерката и джоджена, подправяме с черен пипер и сол на вкус, захлупваме и задушаваме 2 часа на тих огън. Ако е необходимо, доливаме по малко гореща вода.

Няколко минути преди да оттеглим ястието от огъня, слагаме обезкостените маслини.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Къдрава баница

Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...

Сладки с извара

Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...

Локумки

Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...

Начало