Кулинарни рецепти » Задушен октопод с лук и маслини

 Задушен октопод с лук и маслини

Продукти: (за 4 порции)

• 500 г октопод
• 2 с.л. зехтин
• 2-3 глави лук
• 2 с.л. доматено пюре
• 10-12 зелени маслини без костилки
• 1 с.л. каперси
• 1 с.л. ситно нарязан джоджен
• 1 ч.л. стрита мащерка
• 1 ч.ч. червено вино
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Почистваме и измиваме октопода. Начукваме го леко с чукче за месо и го нарязваме на малки хапки.

Нарязваме лука на ститно и го запържваме в сгорещения зехтин. Щом стане прозрачен, прибавяме октопода и пържим още няколко минути. После сипваме доматеното пюре и също го запържваме.

Наливаме виното, добавяме каперсите, мащерката и джоджена, подправяме с черен пипер и сол на вкус, захлупваме и задушаваме 2 часа на тих огън. Ако е необходимо, доливаме по малко гореща вода.

Няколко минути преди да оттеглим ястието от огъня, слагаме обезкостените маслини.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Лангиди

Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Люти чушки по селски

Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...

Начало