Продукти: (за 8 порции)
• 2 кг телешко месо от плешката
• 2 портокала
• 50 мл ликьор „Коантро”
• 2 дафинови листа
• сол, черен пипер, зехтин
Начин на приготвяне:
Правим месото на красиво дълго парче, като го завръзваме с дебел конец, за да не си загуби формата.
Сгорещяваме на силен котлон 4-5 с.л. зехтин и пържим месото до образуване на румена коричка . Намаляваме огъня, поръсваме месото със сол , пипер и ликьора и оставяме течността да се изпари.
Измиваме добре портокалите, изцеждаме сока, а кората нарязваме на ивички. Заливаме месото със сока, прибавяме дафиновия лист, наливаме не повече от 100 мл вода, захлупваме тенджерата и задушаваме около 2 часа на умерен котлон или печем във фурната на 200°С. Периодично обръщаме месото, като го обливаме със сока, който си пуска.
Прибавяме портокаловите корички и продължаваме да задушаваме под капак още 1 час, като периодично пак го обръщаме и обливаме.
Слагаме месото в подходящо блюдо, соса прецеждаме и наливаме в сосиера. Сервираме с гарнитура от задушени и поизпържени в масло моркови или спанак.
Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...
Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...
Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...