Кулинарни рецепти » Телешко с портокали

 Телешко с портокали

Продукти: (за 8 порции)

• 2 кг телешко месо от плешката
• 2 портокала
• 50 мл ликьор „Коантро”
• 2 дафинови листа
• сол, черен пипер, зехтин

Начин на приготвяне:

Правим месото на красиво дълго парче, като го завръзваме с дебел конец, за да не си загуби формата.

Сгорещяваме на силен котлон 4-5 с.л. зехтин и пържим месото до образуване на румена коричка . Намаляваме огъня, поръсваме месото със сол , пипер и ликьора и оставяме течността да се изпари.

Измиваме добре портокалите, изцеждаме сока, а кората нарязваме на ивички. Заливаме месото със сока, прибавяме дафиновия лист, наливаме не повече от 100 мл вода, захлупваме тенджерата и задушаваме около 2 часа на умерен котлон или печем във фурната на 200°С. Периодично обръщаме месото, като го обливаме със сока, който си пуска.

Прибавяме портокаловите корички и продължаваме да задушаваме под капак още 1 час, като периодично пак го обръщаме и обливаме.

Слагаме месото в подходящо блюдо, соса прецеждаме и наливаме в сосиера. Сервираме с гарнитура от задушени и поизпържени в масло моркови или спанак.

Автор: Елеонора Владимирова

Представяме Ви:

Кроканови пасти

Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...

Зелен фасул с люти чушки

Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...

Пастицио

Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....

Саздърма

Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...

Начало