Кулинарни рецепти » Телешко с портокали

 Телешко с портокали

Продукти: (за 8 порции)

• 2 кг телешко месо от плешката
• 2 портокала
• 50 мл ликьор „Коантро”
• 2 дафинови листа
• сол, черен пипер, зехтин

Начин на приготвяне:

Правим месото на красиво дълго парче, като го завръзваме с дебел конец, за да не си загуби формата.

Сгорещяваме на силен котлон 4-5 с.л. зехтин и пържим месото до образуване на румена коричка . Намаляваме огъня, поръсваме месото със сол , пипер и ликьора и оставяме течността да се изпари.

Измиваме добре портокалите, изцеждаме сока, а кората нарязваме на ивички. Заливаме месото със сока, прибавяме дафиновия лист, наливаме не повече от 100 мл вода, захлупваме тенджерата и задушаваме около 2 часа на умерен котлон или печем във фурната на 200°С. Периодично обръщаме месото, като го обливаме със сока, който си пуска.

Прибавяме портокаловите корички и продължаваме да задушаваме под капак още 1 час, като периодично пак го обръщаме и обливаме.

Слагаме месото в подходящо блюдо, соса прецеждаме и наливаме в сосиера. Сервираме с гарнитура от задушени и поизпържени в масло моркови или спанак.

Автор: Елеонора Владимирова

Представяме Ви:

Карамел Му

Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...

Бисквитено руло с натрошени целувки

Продукти: • 100 г натрошени бисквити • 100 г краве масло • 1 ч.ч. пудра захар • 2 с.л. какао • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 3 натрошени целувки • 1 с.л. ром Начин на приготвяне:...

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Руло със сланина

Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...

Начало