Кулинарни рецепти » Баклава

 Баклава

Продукти:

• 500 г фини кори за баница
• 500 г орехови ядки
• 400 г краве масло
• 1 ч.ч. захар
• канела

За сиропа:

• 4 ч.ч. захар
• 2 1/2 ч.ч. вода
• 1/2 ч.ч. мед
• лимонова кора
• канела
• 1-2 зрънца карамфил

Начин на приготвяне:

Смесваме едро счуканите орехи с 1 ч.ч. захар и 1 ч.л. канела.

Намазваме тавата, в която ще печем с масло и разстиламе в нея половината от корите, като всяка една мажем с разтопено масло. Наръсваме със сместа с орехите и нареждаме втората половина кори.

Надупчваме с вилица баклавата и отгоре я заливаме с 1 1/2 ч.ч. разтопено масло. Печем в предварително загрята на 180°С фурна около час и половина.

Възвираме водата и захарта за сиропа. Щом захарта се стопи, прибавяме меда, канелата, лимоновата кора и карамфила и варим още 15-20 мин. Сиропираме баклавата, докато е топла.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бургаски крем

Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Кордон бльо

Продукти: • 4 шницела • 4 филийки шунка • 4 филийки кашкавал • 2 яйца • галета • горчица • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разрязваме шницел...

Начало