Кулинарни рецепти » Баклава

 Баклава

Продукти:

• 500 г фини кори за баница
• 500 г орехови ядки
• 400 г краве масло
• 1 ч.ч. захар
• канела

За сиропа:

• 4 ч.ч. захар
• 2 1/2 ч.ч. вода
• 1/2 ч.ч. мед
• лимонова кора
• канела
• 1-2 зрънца карамфил

Начин на приготвяне:

Смесваме едро счуканите орехи с 1 ч.ч. захар и 1 ч.л. канела.

Намазваме тавата, в която ще печем с масло и разстиламе в нея половината от корите, като всяка една мажем с разтопено масло. Наръсваме със сместа с орехите и нареждаме втората половина кори.

Надупчваме с вилица баклавата и отгоре я заливаме с 1 1/2 ч.ч. разтопено масло. Печем в предварително загрята на 180°С фурна около час и половина.

Възвираме водата и захарта за сиропа. Щом захарта се стопи, прибавяме меда, канелата, лимоновата кора и карамфила и варим още 15-20 мин. Сиропираме баклавата, докато е топла.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Тиквички с праз

Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...

Локумки

Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Фондю

Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...

Начало