Кулинарни рецепти » Козуначена баклава

 Козуначена баклава

Продукти:

• филийки стар козунак или 8 козуначени кифли
• 2 ч.ч. ситно счукани орехови ядки
• 2 к.ч. захар
• 2 белтъка
• краве масло за намазване
• захарен сироп
• кокосови стърготини или счукано кашу за поръсване

Начин на приготвяне:

Кифлите трябва да са нарязани на филийки с дебелина 6-7 см. Леко изрязваме краищата, малко ги поиздълбаваме и ги пълним със смес, приготвена от разбитите белтъци, орехите и захарта. Намазваме ги с масло и ги запичаме в тавичка.

Оставяме ги да изстинат, а през това време приготвяме гъст сироп от вода и захар в съотношение едно към едно. Ароматизираме сиропа с ванилия, малко лимонов сок и настъргана лимонова кора. Заливаме с горещия сироп изстиналите кифли и ги покриваме с кърпа, за да се напояват няколко часа. Преди сервиране ги наръсваме с кашу или с кокосови стърготини.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Пинджур

Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...

Точен тиквеник

Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...

Лучник с пиле

Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...

Начало