Кулинарни рецепти » Сиропирана грис-пита

 Сиропирана грис-пита

Продукти:

• 500 г грис
• 150 г захар
• 2 ч.ч. прясно мляко
• 1 ч.ч. вода

За плънката:

• 200 г смес от едро счукани орехи и фъстъци
• 50 г захар
• 1 щипка канела

За сиропа:

• 750 г захар
• 250 мл вода
• 1 ванилия
• 1 щипка лимонена киселина

Начин на приготвяне:

Сваряваме млякото, разтваряме захарта и при непрекъснато бъркане на тънка струйка сипваме гриса. Накрая прибавяме водата, разбъркваме и изсипваме половината от сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка. Оставяме тестото да престои няколко часа, за да стегне.

Тогава поръсваме отгоре счуканите ядки, които сме размесили със захарта и ванилията. Покриваме с останалото тесто, заглаждаме с помощта на шпатула. Поръсваме със сгорещеното масло и печем 25 мин в умерена фурна.

Отделно върху огъня, разтваряме захарта за сиропа във водата. Ароматизираме с ванилия и лимонена киселина и оставяме сиропа да изстине. Изваждаме готовата пита от фурната, нарязваме я на ромбчета и я заливаме с изстудения сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мързелива лютеница

Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...

Байганети със сирене

Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Начало