Продукти:
• 500 г грис
• 150 г захар
• 2 ч.ч. прясно мляко
• 1 ч.ч. вода
За плънката:
• 200 г смес от едро счукани орехи и фъстъци
• 50 г захар
• 1 щипка канела
За сиропа:
• 750 г захар
• 250 мл вода
• 1 ванилия
• 1 щипка лимонена киселина
Начин на приготвяне:
Сваряваме млякото, разтваряме захарта и при непрекъснато бъркане на тънка струйка сипваме гриса. Накрая прибавяме водата, разбъркваме и изсипваме половината от сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка. Оставяме тестото да престои няколко часа, за да стегне.
Тогава поръсваме отгоре счуканите ядки, които сме размесили със захарта и ванилията. Покриваме с останалото тесто, заглаждаме с помощта на шпатула. Поръсваме със сгорещеното масло и печем 25 мин в умерена фурна.
Отделно върху огъня, разтваряме захарта за сиропа във водата. Ароматизираме с ванилия и лимонена киселина и оставяме сиропа да изстине. Изваждаме готовата пита от фурната, нарязваме я на ромбчета и я заливаме с изстудения сироп.
Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...