Продукти:
• 1 пакет точени кори
• 125 г краве масло
• 80 г стафиди
• 30 мл ром
• 3 ябълки
• 150 г смлени орехи
• 200 г захар
• 1 ч. л. канела
За сиропа:
• 200 мл топла вода
• 1 ч. ч. мед
Начин на приготвяне:
Заливаме стафидите с ром. Обелваме ябълките и ги нарязваме на малки кубчета. Прибавяме към тях оре-ховите ядки, захарта, стафидите, канелата и разбъркваме.
В предварително намаслена правоъгълна тава нареждаме 4 от корите, като всяка поръсваме с разтопе-но масло, отгоре слагаме половината от плънката. Покриваме с още 4 пласта кори, отгоре разпределяме останалата плънка и покриваме с последните 4 пласта кори, всяка намазана с разтопено масло.
С остър нож нарязваме баклавата на квадратни парчета. Слагаме я да се пече в предварително загрята на 160°С фурна около 30 минути.
Сиропа приготвяме, като кипваме водата, добавяме меда, разбъркваме добре и както е горещ, заливаме изстиналата баклава.
Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...
Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...