Кулинарни рецепти » Ябълкова баклава

 Ябълкова баклава

Продукти:

• 1 пакет точени кори
• 125 г краве масло
• 80 г стафиди
• 30 мл ром
• 3 ябълки
• 150 г смлени орехи
• 200 г захар
• 1 ч. л. канела

За сиропа:

• 200 мл топла вода
• 1 ч. ч. мед

Начин на приготвяне:

Заливаме стафидите с ром. Обелваме ябълките и ги нарязваме на малки кубчета. Прибавяме към тях оре-ховите ядки, захарта, стафидите, канелата и разбъркваме.

В предварително намаслена правоъгълна тава нареждаме 4 от корите, като всяка поръсваме с разтопе-но масло, отгоре слагаме половината от плънката. Покриваме с още 4 пласта кори, отгоре разпределяме останалата плънка и покриваме с последните 4 пласта кори, всяка намазана с разтопено масло.

С остър нож нарязваме баклавата на квадратни парчета. Слагаме я да се пече в предварително загрята на 160°С фурна около 30 минути.

Сиропа приготвяме, като кипваме водата, добавяме меда, разбъркваме добре и както е горещ, заливаме изстиналата баклава.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Точен тиквеник

Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Печени свински джоланчета

Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...

Картофена лазаня

Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...

Начало