Кулинарни рецепти » Ябълкова баклава

 Ябълкова баклава

Продукти:

• 1 пакет точени кори
• 125 г краве масло
• 80 г стафиди
• 30 мл ром
• 3 ябълки
• 150 г смлени орехи
• 200 г захар
• 1 ч. л. канела

За сиропа:

• 200 мл топла вода
• 1 ч. ч. мед

Начин на приготвяне:

Заливаме стафидите с ром. Обелваме ябълките и ги нарязваме на малки кубчета. Прибавяме към тях оре-ховите ядки, захарта, стафидите, канелата и разбъркваме.

В предварително намаслена правоъгълна тава нареждаме 4 от корите, като всяка поръсваме с разтопе-но масло, отгоре слагаме половината от плънката. Покриваме с още 4 пласта кори, отгоре разпределяме останалата плънка и покриваме с последните 4 пласта кори, всяка намазана с разтопено масло.

С остър нож нарязваме баклавата на квадратни парчета. Слагаме я да се пече в предварително загрята на 160°С фурна около 30 минути.

Сиропа приготвяме, като кипваме водата, добавяме меда, разбъркваме добре и както е горещ, заливаме изстиналата баклава.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Баница

Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...

Коледна торта

Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...

Торта с готово руло

Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...

Печени свински джоланчета

Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...

Начало