Кулинарни рецепти » Косовска баклава

 Косовска баклава

Продукти:

• половин пакет готови кори
• 500 мл олио
• 1 л вода
• 1 кг захар
• 200 г кокосови стърготини
• 200 г счукани на едро или нарязани орехови ядки
• 200 г стафиди
• 1 бакпулвер
• 1 ч.ч. газирана вода

Начин на приготвяне:

Разделяме корите на две, като намасляваме пластовете (можем да използваме кокосова мазнина).

Объркваме продуктите за плънката, разпределяме ги в края на корите, навиваме стегнато и разполагаме в подмазана тава. Сгорещяваме олиото, заливаме отгоре и печем в предварително загрята фурна 20-30 минути.

Приготвяме сироп от захарта и водата, който ароматизираме с няколко щипки лимонена киселина (малко ром, коняк, есенция или друго по избор). Разливаме студения сироп върху топлата баклава.

Автор: Радина Стоева

Представяме Ви:

Маслени сладки с орехи

Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...

Питка в гювече

Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...

Тиквеник с ябълки

Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Начало