Продукти:
• 1 пакетче краве масло
• 125 г пудра захар
• 350 г брашно
• 2 яйца
• 1 жълтък
• 1 к.л. сода бикарбонат
• 1 к.ч. опечени и обелени цели бадеми
• сол
За сиропа:
• 1 кг захар
• 1 л вода
• лимонена киселина
• ванилия
Начин на приготвяне:
Разбъркваме добре маслото, захарта, содата и 1 щипка сол. Прибавяме брашното и месим, докато се образува еднородна маса. Прибавяме едно по едно яйцата, омесваме тестото и го оставяме да престои 15 мин. След това оформяме от тестото топчета с големината на орех и ги сплескваме като питка.
Правим в средата на всяка питка вдлъбнатина и слагаме по един бадем. Намазваме ги с разбития жълтък, нареждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерена фурна, докато порозовеят.
Приготвяме гъст сироп от захарта и водата и слагаме в него по-малко лимонена киселина и ванилия. Заливаме сладките с приготвения захарен сироп, като спазваме правилото, че с горещ сироп се заливат студени сладки и обратно – горещи сладки се заливат със студен сироп.
Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...
Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...
Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...