Продукти:
• 400 г брашно
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 125 г краве масло
• 4 яйца
• 1 к.ч. захар
• настърганата кора на 1 лимон
• 20 г мая
• 1 ванилия
• 1 щипка сол
За сиропа:
• 750 г захар
• 250 мл вода
• 1 ванилия
За гарниране:
• 4 с.л. сметана
• 1 с.л. пудра захар
• 8 вишнички от сладко
Начин на приготвяне:
От хладкото прясно мляко, 1 щипка сол, 1 щипка захар, натрошената мая и 1 ч.ч. брашно правим гладка гъста каша, която оставяме на топло да втасва. В широка купа пресяваме останалото брашно, правим “кладенче” и изсипваме в него втасалата мая, яйцата, разтопеното масло, лимоновата кора и захарта. Месим еластично тесто, което оставяме на топло да удвои обема си.
Насипваме тестото в 8 формички / до половината на формите/ и го оставяме повторно на топло за 15 мин да втасва. Печем в предварително затоплена умерена фурна.
Приготвяме сироп от изброените продукти. Оставяме го да се охлади и заливаме с него топлите козуначета. Оставяме ги да се напояват поне 1 час, разпределяме ги в десертни чинии и ги гарнираме отгоре с разбитата сметана и с по една вишничка.
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...
Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...