Кулинарни рецепти » Сиропирани козуначени сладкишчета

 Сиропирани козуначени сладкишчета

Продукти:

• 400 г брашно
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 125 г краве масло
• 4 яйца
• 1 к.ч. захар
• настърганата кора на 1 лимон
• 20 г мая
• 1 ванилия
• 1 щипка сол

За сиропа:

• 750 г захар
• 250 мл вода
• 1 ванилия

За гарниране:

• 4 с.л. сметана
• 1 с.л. пудра захар
• 8 вишнички от сладко

Начин на приготвяне:

От хладкото прясно мляко, 1 щипка сол, 1 щипка захар, натрошената мая и 1 ч.ч. брашно правим гладка гъста каша, която оставяме на топло да втасва. В широка купа пресяваме останалото брашно, правим “кладенче” и изсипваме в него втасалата мая, яйцата, разтопеното масло, лимоновата кора и захарта. Месим еластично тесто, което оставяме на топло да удвои обема си.

Насипваме тестото в 8 формички / до половината на формите/ и го оставяме повторно на топло за 15 мин да втасва. Печем в предварително затоплена умерена фурна.

Приготвяме сироп от изброените продукти. Оставяме го да се охлади и заливаме с него топлите козуначета. Оставяме ги да се напояват поне 1 час, разпределяме ги в десертни чинии и ги гарнираме отгоре с разбитата сметана и с по една вишничка.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Туршия 60 ЧУШКИ

Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...

Мариновани рибки

Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...

Начало