Продукти: (за 5-6 порции)
• 1,5 л прясно мляко
• 200 г захар
• 120-130 г кадаиф
• 2 с.л. смлени бадемови ядки
• 2 ч.ч. сметана
• 1 с.л. краве масло
• 6 зърна карамфил
• 1 ч.л. смлян кардамон
• 1 ч.л. розова вода
Начин на приготвяне:
Кипваме млякото и го оставяме да ври на слаб огън.
В друг съд разтопяваме маслото и запържваме в него карамфила и половината от смления кардамон. Прибавяме натрошения кадаиф и пържим, докато стане светло кафяв. Заливаме с горещото мляко и варим около 5 мин на умерен огън, като бъркаме, за да не загори. Когато сместа започне леко да се сгъстява, отстраняваме от огъня.
Изчакваме да поизстине и прибавяме разбитата сметана и розовата вода. Разбъркваме добре, изсипваме десерта в подходящ съд за сервиране и поръсваме с останалия кардамон. Можем да го поднесем както топъл, така и студен.
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...