Кулинарни рецепти » Капама по бански

 Капама по бански

Продукти:

• 1 кокошка
• 500 г кайма (смес)
• 200 г кървавица
• 200 г солена сланина (с кожата)
• 1 кисела зелка
• 1 к.ч. ориз
• 1 глава лук
• 6 с.л. разтопено масло или свинска мас
• 1 ч.ч. червено вино
• 15-20 зърна черен пипер
• сол

Начин на приготвяне:

Отделяме от зелката по-големи листа за сармички и за покриване на капамата, а останалата нарязваме на ивички.

Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от мазнината. Щом стане прозрачен, прибавяме каймата и също я запържваме.

Накрая слагаме ориза. След като се запържи, наливаме 1 ч.ч. топла вода и варим, докато оризът поеме водата.

С част от така приготвената плънка пълним кокошката и я зашиваме с бял конец. От останалата плънка увиваме сармички в зелевите листа.

Отделно нарязваме сланината на тънки парчета, които нареждаме на дъното на глинен гювеч с кожата надолу. Отгоре разстиламе нарязаното зеле.

Слагаме пълнената кокошка върху зелето, а наоколо нареждаме приготвените сармички. Най-отгоре слагаме цялото парче кървавица. Разпръскваме зърната черен пипер из гювеча и покриваме всичко с отделените зелеви листа.

Прибавяме виното и останалата разтопена мазнина и наливаме вода, която да покрие 2/3 от продуктите. Захлупваме гювеча и замазваме капака с тесто. Печем 4-5 часа в умерена фурна.

Автор: Пиринка Василева

Представяме Ви:

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Тиквеник с готови кори

Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...

Бургаски крем

Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...

Наденички в доматен сос

Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...

Начало