Продукти: (за 5 порции)
• 3 ч.ч. брашно
• 1 1/2 к.ч. вода
• 1 1/2 к.ч. прясно мляко
• 1 с.л. олио
• 15 г мая
• 1/2 ч.л. бакпулвер или сода бикарбонат
• сол
За сместа:
• 500 г спанак
• 1 ч.ч. натрошено сирене
• 2 домата
• 1 с.л. доматено пюре
• 1 яйце
• 5 с.л. олио
• 25 г краве масло
• 100 г кашкавал
• джоджен, сол
Начин на приготвяне:
Разреждаме млякото с водата и леко загряваме. Прибавяме натрошената мая и бъркаме до разтварянето й.
Смесваме брашното с бакпулвера и солта.
От брашното, млякото и олиото замесваме тесто, което разточваме на дебела кора, слагаме в тавичка, изчакваме около 15 мин да втаса и леко го запичаме във фурната.
Нарязваме на ситно спанака. Задушаваме го в олиото до омекване и оставяме да изстине. След това разбъркваме спанака с доматеното пюре, натрошеното сирене, яйцата и ситно нарязания джоджен.
Посоляваме на вкус и изсипваме сместа върху леко запеченото тесто. Покриваме с филийки от обелените домати и парченца от маслото, поръсваме с настъргания на едро ренде кашкавал. Допичаме в умерена фурна.
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...
Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...