Кулинарни рецепти » Ореховки с мая

 Ореховки с мая

Продукти:

• 2 ч.ч. брашно
• 20 г мая
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 1 ч.ч. смлени орехови ядки
• 3 с.л. кристална захар
• 250 г краве масло
• 2 яйца
• 1 ванилия и пудра захар за овалване

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в прясното мляко заедно със захарта и я оставяме да втаса. Разбиваме белтъците на гъст сняг и внимателно ги съединяваме с орехите. Разбиваме маслото на пяна и го смесваме с разбитите жълтъци и втасалата мая. Постепенно при непрекъснато бъркане сипваме брашното. Омесваме меко тесто, което накъсваме на малки топчета.

В средата на всяко топче слагаме по малко от ореховата плънка. Нареждаме ореховките в намаслена тавичка и ги оставяме да втасат. След това ги изпичаме в силна фурна.

Изчакваме готовите ореховки да изстинат, след което ги потапяме за кратко време в хладка вода и ги овалваме в пудра захар, разбъркана с ванилията.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Питка в гювече

Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...

Точен тиквеник

Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...

Начало