Кулинарни рецепти » Елзаски сладкиш

 Елзаски сладкиш

Продукти за тестото:

• 80 г краве масло
• 80 г пудра захар
• 1 яйце
• 200 г брашно
• 1 ч.л. сода бикарбонат

За плънката:

• 80 г краве масло
• 100 г захар
• 2-3 яйца
• 80 г бадеми
• кората от половин лимон
• 60 г брашно
• 1 ч.л. сода бикарбонат

За глазурата:

• 100 г пудра захар
• 1 с.л. коняк или ром
• 1-2 с.л. вода

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното със содата и захарта, прибавяме маслото, нарязано на парченца, и яйцето. Омесваме тесто и го разточваме на кръгла кора, с която покриваме дъното и стените на тавичка. Оставяме на хладно място.

Разбиваме маслото за плънката със захарта, постепенно прибавяме жълтъците и разбиваме до получаването на пяна. Прибавяме попарените, обелени и смлени бадеми, настърганата лимонова кора, брашното, пресято със содата, и накрая разбитите на твърд сняг белтъци.

Разстиламе сместа върху охладеното тесто и изпичаме сладкиша в умерена фурна. Още горещ го намазваме с глазура, която сме приготвили от пудрата захар разбъркана с коняка и малко вода.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Раклети

Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Сладко от грозде

Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...

Начало