Кулинарни рецепти » Елзаски сладкиш

 Елзаски сладкиш

Продукти за тестото:

• 80 г краве масло
• 80 г пудра захар
• 1 яйце
• 200 г брашно
• 1 ч.л. сода бикарбонат

За плънката:

• 80 г краве масло
• 100 г захар
• 2-3 яйца
• 80 г бадеми
• кората от половин лимон
• 60 г брашно
• 1 ч.л. сода бикарбонат

За глазурата:

• 100 г пудра захар
• 1 с.л. коняк или ром
• 1-2 с.л. вода

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното със содата и захарта, прибавяме маслото, нарязано на парченца, и яйцето. Омесваме тесто и го разточваме на кръгла кора, с която покриваме дъното и стените на тавичка. Оставяме на хладно място.

Разбиваме маслото за плънката със захарта, постепенно прибавяме жълтъците и разбиваме до получаването на пяна. Прибавяме попарените, обелени и смлени бадеми, настърганата лимонова кора, брашното, пресято със содата, и накрая разбитите на твърд сняг белтъци.

Разстиламе сместа върху охладеното тесто и изпичаме сладкиша в умерена фурна. Още горещ го намазваме с глазура, която сме приготвили от пудрата захар разбъркана с коняка и малко вода.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Зрял фасул с целина

Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...

Саздърма от свинско месо

Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...

Раклети

Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...

Домашна сливенска лютеница

Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...

Начало