Продукти: (за 4-5 порции)
· 300 г кус-кус
· 2 патладжана
· 1 зелена чушка
· 1 червена чушка
· 2 домата
· 1 глава лук
· 1 люта чушка
· 4 с.л. олио
· 10 черни маслини без костилките
· 200 мл зеленчуков бульон
· няколко листенца босилек
· сол
Начин на приготвяне:
Бланшираме за 1-2 мин доматите, обелваме ги и ги нарязваме на малки парченца. Измитите и изчистени от семките чушки нарязваме на дълги тънки ивички. Нарязваме патладжаните на кубчета, посоляваме ги и ги оставяме няколко часа да си пуснат горчивия сок. Леко ги изстискваме и ги изплакваме на течаща вода. Лука нарязваме на тънки филийки.
Загряваме в по-голям тиган 3 с.л. олио, намаляваме котлона и задушаваме зеленчуците на тих огън около 20 мин. Отвреме навреме разбъркваме сместа. Накрая прибавяме цялата люта чушка, маслините и наситнения босилек. Оставяме на котлона още 2-3 мин.
Сваряваме кус-куса, отцеждаме го в чиния и го поливаме със зеленчуковия бульон. Оставяме го да попие течността.
Загряваме останалото олио и изсипваме кус-куса. Разбъркваме го, за да се намасли добре и го прехвърляме в голяма плитка чиния, оформяйки го като пръстен. В средата слагаме задушените зеленчуци. Сервираме веднага.
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...
Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...
Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...