Продукти: (за 4 порции)
• 2 малки пилета
• 1 лимон
• 1 портокал
• 250 мл вода
• 200 г захар
• 1 глава лук
• 175 мл соев сос
• 2-3 пера пресен лук
• 125 мл портокалов сок
• 75 мл лимонов сок
• 1 с.л. настърган корен от джинджифил
• магданоз, сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Измиваме портокала и лимона, обелваме ги наполовина и нарязваме корите на тънки лентички. Бланшираме корите 1-2 мин. Отцеждаме ги. Възвираме водата със захарта. Слагаме корите и захаросваме, докато водата съвсем изври.
Разполовяваме пилетата надлъжно. Махаме костите от гръбнака. Слагаме ги хоризонтално с кожата нагоре. Подправяме със сол и черен пипер. Правим лек срез с остър нож между кожата и месото и прибираме вътре бутчето. Крилцето също прибираме под гърдите.
Смесваме нарязаните на ситно стар и пресен лук, прибавяме цитрусовите сокове, соевия сос, бульона, настъргания джинджифил и 1 с.л. наситнен магданоз. Слагаме пилетата в тази марината за 1 нощ в хладилника.
Отцеждаме пилетата, подсушаваме и ги нареждаме върху решетката на фурната, която сме застлали с пергамент. Подлагаме тавичка, включваме фурната на силна степен, но само на горен реотан и печем по 10-12 мин от всяка страна, мажейки периодично с маринатата.
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...