Продукти: (за 8 порции)
• 1 кг патладжани
• 500 г лук
• 500 г червени домати
• 1-2 с.л. доматено пюре
• 1ч.л. червен пипер
• 1-2 с.л. брашно
• 2 глави чесън
• 1 ч.ч. олио
• 1 дафинов лист
• бахар, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме патладжаните по дължина на филии, посоляваме ги и ги оставяме в наклонен съд, за да се изцеди горчивия сок, след което пържим в маслена баня.
Изваждаме патладжаните и в същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, прибавяме червения пипер, ситно нарязаните или настъргани домати, счукания чесън, черния пипер, бахара, дафиновия лист и сол на вкус.
Изсипваме сместа в тавичка и върху нея нареждаме изпържените патладжани.
Приготвяме запръжка от брашното и 1-2 с.л. олио, към която прибавяме доматеното пюре, размито с 4 с.л. вода. Заливаме ястието с получения сос и го слагаме за 10 мин в умерена фурна.
Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...
Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...