Продукти: (за 8 порции)
• 1 кг патладжани
• 500 г лук
• 500 г червени домати
• 1-2 с.л. доматено пюре
• 1ч.л. червен пипер
• 1-2 с.л. брашно
• 2 глави чесън
• 1 ч.ч. олио
• 1 дафинов лист
• бахар, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме патладжаните по дължина на филии, посоляваме ги и ги оставяме в наклонен съд, за да се изцеди горчивия сок, след което пържим в маслена баня.
Изваждаме патладжаните и в същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, прибавяме червения пипер, ситно нарязаните или настъргани домати, счукания чесън, черния пипер, бахара, дафиновия лист и сол на вкус.
Изсипваме сместа в тавичка и върху нея нареждаме изпържените патладжани.
Приготвяме запръжка от брашното и 1-2 с.л. олио, към която прибавяме доматеното пюре, размито с 4 с.л. вода. Заливаме ястието с получения сос и го слагаме за 10 мин в умерена фурна.
Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...
Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...
Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...