Кулинарни рецепти » Желирана зеленчукова салата

 Желирана зеленчукова салата

Продукти:

• 3 ч.ч. ябълков сок
• 2 с.л. желатин
• 1 к.ч. лимонов сок
• 1 ч.ч. ситно нарязана целина
• 4 ч.ч. настъргани моркови
• 1 к.ч. ситно нарязана зелена пиперка
• 3 ч.ч. ситно нарязано зеле
• 1 к.ч. ситно нарязан зелен лук

За лимоновата майонеза:

• 1 ч.ч. майонеза
• 2 ч.л. горчица
• 1/2 к.ч. лимонов сок
• черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

На слаб огън разтваряме желатина в ябълковия сок. Прехвърляме желатиновата смес в по-голям съд и я оставяме да престои в хладилник 30-40 мин, докато достигне гъстотата на неразбит белтък.

Смесваме ситно нарязаната целина с 1к.ч. от желатиновата смес и я разстиламе на дъното на леко намаслена правоъгълна тавичка.

Смесваме 3 к.ч. от желатиновата смес с настърганите моркови и разстиламе половината от новата смес върху целината. Поръсваме отгоре ситно нарязаните лук и пиперка. След това разстиламе останалия желатин, който сме смесили със ситно нарязаното зеле. Накрая покриваме с останалата смес от желатин и моркови, подравняваме и оставяме салатата да престои поне 1 нощ в хладилник.

Смесваме майонезата, горчицата, лимоновия сок и черен пипер на вкус и интензивно бъркаме, докато получим еднородна смес.

Изваждаме тавичката със желиралата салата от хладилника, потапяме я за секунди в гореща вода, обръщаме в широк съд и нарязваме салатата на порции. Поднасяме я, гарнирана с лимонова майонеза.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Картофени топчици с кашкавал

Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...

Кръчмарска туршия

Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Начало